V Praze zazní filmová hudba. Festival představí tvorbu Craiga Armstronga nebo Joa Hisaišiho

  • Festival filmové hudby Film Music Prague zahájí v pátek večer v Paláci Žofín držitel Grammy a Zlatého globu Craig Armstrong.
  • O den později nabídne akce v pražském Foru Karlín multimediální koncertní show Alien: The Symphony.
  • Přehlídku na stejném místě zakončí galakoncert, na kterém vystoupí japonský skladatel a dirigent Joe Hisaiši, autor hudby ke slavným animovaným filmům japonského Studia Ghibli Cesta do fantazie nebo Princezna Mononoke.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Moulin Rouge

Z filmu Moulin Rouge | Foto: Bontonfilm

Skotský skladatel Craig Armstrong, autor oceňované hudby k filmu Moulin Rouge, uvede v rámci koncertu A Story of Love hned několik světových premiér. Poprvé zazní v koncertním provedení skladby z historického dramatu Královna Alžběta: Zlatý věk a také z nového thrilleru Snowden.

„Craig Armstrong přijímá pozvání na festivaly jen výjimečně. Proto je pro nás čest, že do Prahy přijede. Čeští fanoušci mají ojedinělou příležitost potkat tohoto hollywoodského skladatele osobně. Připravujeme s ním panelovou diskuzi," dodal k programu ředitel festivalu Nikola Bojčev.

Na programu jsou dále ukázky z Armstrongových známých filmů Láska nebeská, Romeo a Julie a Velký Gatsby. Sólových pěveckých partů se ujmou Tereza Černochová a britská sopranistka Christina Johnstonová.

 

V Paláci Žofín dále vystoupí orchestr Praga Sinfonietta a sbor Vox Pragae pod taktovkou české dirigentky Miriam Němcové.

O den později Film Music Prague ve Foru Karlín nabídne multimediální koncertní show Alien: The Symphony. Dvouhodinová akce kombinuje hudbu z filmů o vetřelcích se speciálními efekty a osvětlením. Pod vedením japonského dirigenta Čuheie Iwasakiho vystoupí Filmová filharmonie a sbor. Ve světové premiéře zazní suita z filmu Prometheus, pro který napsal část hudby skladatel Harry Gregson-Williams.

Hisaiši bude 23. dubna při své první návštěvě Česka ve Fóru Karlín dirigovat symfonický orchestr a chlapecký sbor Boni Pueri v rámci koncertu nazvaného The World of Joe Hisaishi. Japonský skladatel vytvořil od roku 1981 přes sto soundtracků i alb, nejznámější je jeho hudba k filmům animátora Hajaa Mijazakiho, včetně soundtracků ke snímku Cesta do fantazie. Ten v roce 2003 získal Oscara za nejlepší celovečerní animovaný film.

Vedle komponování hudby působí Hasaiši také jako hudební aranžér a dirigent. Rodák z Nagana vlastním jménem Mamoru Fudžisawa si zvolil svůj umělecký pseudonym podle amerického hudebníka a producenta Quincy Jonese.

 

Film Music Prague každoročně přiváží do metropole netradiční hollywoodské projekty za účasti různých hostů, zejména skladatelů. Hvězdou loňského ročníku byl britský skladatel David Arnold, autor hudby ke čtyřem bondovkám a velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti nebo Godzilla.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme