Je nejlepší skladbou roku song od Harryho Stylese, Adele nebo Taylor Swift? Večer patří cenám Grammy

Už v pondělí nad ránem bude jasné, kdo je vítěz a kdo poražený letošních cen Grammy. Akademici a hudebníci je letos budou předávat už po pětašedesáté. Ne všechny kategorie se ale budou předávat během přímého přenosu. Pořadatelé tak chtějí i tentokrát pořad co nejvíce zkrátit. Zatímco na prvním předávání Grammy v roce 1959 se udělovalo 22 sošek, dnes má přehlídka 91 kategorií.

Las Vegas Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále show při udělování hudebních cen Grammy

Ke komu bude mířená věta: „And the Grammy goes to...“ a kdo se převezme sošku zlatého gramofonu, zjistíme v pondělí nad ránem (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Nějvětší šanci na letošních cenách má zpěvačka Beyoncé. Za svou kariéru získala 88 nominací a stala se tak nejčastěji nominovanou interpretkou v historii Grammy.

Mezi nejsledovanější kategorie samozřejmě patří album roku, nahrávka roku a píseň roku – v té by mohla uspět například ta od Harryho Stylese As It Was, Easy On Me zpěvačky Adele, nebo desetiminutová sladba All Too Well zpěvačky Taylor Swift.

Kategorii objev roku by mohla ovládnout například italská rocková hudební skupina z Říma Måneskin, která v roce 2021 reprezentovala Itálii na Eurovision Song Contest, kde zvítězila.

Hudba a sociální sítě

Hudební kritici a komentátoři si před letošním udílením cen Grammy pokládají otázku, jak  sociální sítě mění hudební průmysl. Některé nominované písně totiž proslavila především krátká videa na internetu, která mají stovky milionů přehrání.

Jak připomíná agentura AFP, netýká se to pouze začínajících umělců, ale i těch, kteří mají i tu nejlepší pověst. Písní roku se tak může stat třeba i skladba ‚abcdefu‘, kterou sociální síť TikTok, tedy hlavně její uživatelé proslavili po celém světě.

Ke komu bude mířená věta „and the Grammy goes to...“ a kdo si převezme sošku zlatého gramofonu, bude jasné v pondělí nad ránem.

NOMINACE V HLAVNÍCH KATEGORIÍCH

Nahrávka roku
Don't Shut Me Down - ABBA
Easy On Me - Adele
BREAK MY SOUL - Beyoncé
Good Morning Gorgeous - Mary J. Blige
You And Me On The Rock - Brandi Carlile Featuring Lucius
Woman - Doja Cat
Bad Habit - Steve Lacy
The Heart Part 5 - Kendrick Lamar
About Damn Time - Lizzo
As It Was - Harry Styles

Album
Voyage - ABBA
30 - Adele
Un Verano Sin Ti - Bad Bunny
RENAISSANCE - Beyoncé
Good Morning Gorgeous (Deluxe) - Mary J. Blige
In These Silent Days - Brandi Carlile
Music Of The Spheres - Coldplay
Mr. Morale & The Big Steppers - Kendrick Lamar
Special - Lizzo
Harry's House - Harry Styles

Píseň roku
abcdefu - GAYLE
About Damn Time - Lizzo
All Too Well (10 Minute Version) - Taylor Swift
As It Was - Harry Styles
Bad Habit - Steve Lacy
BREAK MY SOUL - Beyoncé
Easy On Me - Adele
GOD DID - DJ Khaled Featuring Rick Ross, Lil Wayne, Jay-Z, John Legend & Fridayy
The Heart Part 5 - Kendrick Lamar
Just Like That - Bonnie Raitt

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme