Grape festival je oslavou mládí. Kdo se nevyfotí, jako by tu nebyl

Grape festival je oslavou mládí. Kdo se nevyfotí, jako by tu nebyl | Foto: Jan Kuča

Hudebnímu festivalu Grape se přezdívalo Malá Pohoda. V současnosti je ale oproti známější a větší slovenské hudební akci menší jen o třetinu. Grape výrazně nemění program ani vizi, přesto roste a zvyšuje se i zájem lidí. Ukázal to letošní ročník, kde hráli Metronomy, Tom Odell s doprovodem letní bouřky nebo Moderat.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Piešťany Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenské Piešťany dělí od Trenčína půlhodinová cesta autem. Místní letiště patří několik posledních let každé léto hudebním festivalům. Pohoda si dokázala za více než dvacet let vybudovat pozici jednoho z nejoblíbenějších kulturních svátků i daleko za hranicemi Slovenska.

Grape, který začal teprve před sedmi lety, se ale dokázal k pozitivním ohlasům propracovat velmi rychle. Vstupenky na letošní ročník byly vyprodány týden před zahájením. I když jsou si na první pohled akce podobné, každá směřuje jinam.

Grape festival jako výběr z pražských klubů

V první řadě, i když zůstává Pohoda alternativní, v popředí programu budou velká jména světové hudební scény. Grape je naopak výběrem hroznů „pražské klubové scény“. Není to myšleno nijak pejorativně.

Většina z letošních headlinerů se v nedávné době ukázala na úspěšných koncertech už pražskému publiku. Seafret v Café V lese, The Naked And Famous v Lucerna Music, George Fitzgerald v Roxy. Ve výčtu by se dalo pokračovat i dalšími vystupující, všichni si tentokrát vyzkoušeli větší pódia.

Kdo je viděl, měl možnost si hezké koncertní zážitky zopakovat. Pro někoho to byla naopak první možnost vidět své oblíbené interprety. V případě Moderat, kteří se rozhodli dát si delší pauzu, možná i poslední. Pak jsou tu ale také ti, kteří preferují stálice slovenské scény, nebo ti, kteří se o program nezajímají vůbec. Jen chtějí zažít festival.

Kdo se nevyfotí, jako by tu nebyl

A popravdě, na tomto festivalu to funguje. Grape je totiž brand. Není to jen o line-upu a snaze poskytnout návštěvníkům kvalitní servis. Grape jde dál. Snaží se propojovat svůj vizuál s věcmi, které dělá.

Kapela Metronomy na slovenském Grape festivalu 2017 | Foto: Jan Kuča

Originální a vkusný merchandise. Fotky, kterými ozdobí jednu stěnu na festivalu. Výzdoba s nápisy Grape, disco hrozen vína, horské středisko se sněžnou rolbou, železniční vagóny s výstavou. Malé ruské kolo, balíky slámy na sezení, které se dokážou přeměnit klidně i na koncertní pódium, stanové městečko vytvářející obrazec jing-jang nebo téma s nepsaným dress-codem.

Tohle všechno jsou detaily, které mají obohatit zážitek v dvoudenním programu. Kulturní událost, jejíž význam pro mnohé překračuje pouhý hudební program. Kdo se nevyfotí, jako by tu nebyl. Stejně jako si dnes lidé fotí a natáčí koncerty, koukají se tu pravidelně skrz objektiv i na věci a lidi v areálu. Ještě než se stihnou opít, udělají selfie ve sladěném outfitu, nejlépe i s precizním líčením a vyzdobením. Holky i kluci. Instantní zábava, ze které zbydou stovky obrázků uložených v paměti telefonu.

Hlavní scéna se potýkala s hlasitostí hudby

Hudebních zážitků bylo také poměrně dost. Hned v pátek odpoledne rozjeli pro přicházející show nizozemští De Staat. Závěrečná píseň Witch Doctor dokázala roztancovat publikum podobně jako ve videoklipu skladby. Lidé vytvořili kolem zpěváka kolečko a v určitých pasážích ho začali obíhat.

Anglický písničkář Tom Odell na slovenském Grape festivalu 2017 | Foto: Jan Kuča

K podobné interakci bohužel během festivalu častěji nedocházelo. Na hlavní scéně byla navíc po většinu doby nastavena nižší hladina zvuku. Byl sice čistý a vyvážený, jeho hlasitost ale nedokázala posluchačem prostoupit.

Nejvíce znát to bylo u Cigarettes After Sex. Skupina, která má už předem danou velmi tichou a melancholickou polohu, bojovala s obřím stanem, jehož prostor naplňovali daleko intenzivněji diskutující návštěvníci.

O dostatek lidí měla zpočátku nouzi kapela The Temper Trap. Australani hráli po první vlně bouřek, která se v pátek nad areálem přehnala. Po první tři písně ještě stále hustě pršelo, pod pódiem tak stálo pouze několik odvážlivců v pláštěnkách.

Buď jíte, nebo posloucháte hudbu. Polský OFF festival ukazuje, co je to alternativa

Číst článek

Prostor se ale postupně zaplnil a o finále s hitem Sweet Dispositon byl podobný zájem jako při koncertu Toma Odella, který svými mocnými údery do piana bouři o necelé dvě hodiny dříve rozpoutal.

Grape festival má unikátní atmosféru. Je to oslava mládí. Areál nabízí na malém prostoru hodně zábavy. Vše, aby pěkně vypadalo. Občas jako Potěmkinova vesnička, vše je dokonalé jen naoko. I když chybí originální zázemí, kulisami se dá letiště krásně zaplnit. Grape nabízí mladým hezky strávený víkend. Navíc s hudební dramaturgií, která zůstává často stále nedoceněná.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme