K osmaosmdesátinám Hegerové zazpívají v pražském Fóru Karlín Bílá, Zagorová i Filipová

Osmaosmdesátiny Hany Hegerové připadající na 20. října, připomene vydání jejích starších nahrávek, divadelní představení i dva narozeninové koncerty ve Fóru Karlín. V prostorách upravených do divadelní podoby zazpívají největší hity z jejího repertoáru Lucie Bílá, Hana Zagorová, Lenka Filipová, Jitka Molavcová, Zuzana Kronerová a další. O živý doprovod se postará kapela klavíristy Petra Maláska.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hegerová ukončila uměleckou kariéru v srpnu 2011. Vzhledem ke svému zdravotnímu stavu se veřejných akcí nezúčastňuje.

„Supraphon vydá 6. září poprvé v kompletní nesestříhané podobě na 2CD záznam představení z divadla Semafor s názvem Recital Hegerová + Horníček 1966. Šansony Hegerové doprovodil Miroslav Horníček monology, které s obsahy písní korespondovaly a zároveň je rovnocenně, s humorem a inteligencí umocňovaly,“ uvedl Drvota.

Eva Pilarová slaví osmdesátiny. Za svou kariéru získala tři Zlaté slavíky, v září vydá nové album

Číst článek

Od premiéry 7. září budou Městská divadla pražská uvádět autorské představení režiséra Jakuba Nvoty nazvané Bez Hany (Hommage a Hana Hegerová). Inscenace divadla Rokoko je poctou písním Hegerové, která svou pěveckou kariéru začínala právě v tomto divadle. Spolu s herci Městských divadel pražských Ninou Horákovou, Tomášem Havlínkem, Petrem Konášem účinkuje Dana Marková a slovenská herecká hvězda Zuzana Mauréry.

Velký zájem rovněž vzbuzují dva narozeninové koncerty Hana Hegerová 88 ve Fóru Karlín 20. a 21. října. O živý doprovod se postará kapela klavíristy Petra Maláska ve stejném složení, jaké dlouhá léta doprovázelo samotnou Hegerovou. Navíc ho doplní smyčcový kvartet. V roce 2016 si 85. narozeniny Hegerové připomnělo zaplněné pražské Divadlo Viola. 

Rokoko i Semafor

Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková, pochází ze Slovenska. Kariéru zahájila jako herečka v žilinském divadle. Na přelomu 50. a 60. let vystupovala v pražském divadle Rokoko a později v Semaforu. Vystupovala i v zahraničí včetně proslulé pařížské Olympie.

Její asi nejpopulárnější šanson Levandulová vznikl ze spolupráce se skladatelem Petrem Hapkou a textařem Michalem Horáčkem. Za album Potměšilý host, na kterém tento hit vyšel, dostala v roce 1992 od Supraphonu platinovou desku.

Zpěvačka, která je označována za první dámu československého šansonu, před osmi lety převzala Diamantovou desku Supraphonu za 1 500 800 prodaných zvukových nosičů. V dubnu 2013 byla povýšena na komandéra francouzského Řádu za zásluhy.

Z rukou francouzského velvyslance Pierra Lévyho řád převzal v zastoupení její vnuk. V říjnu 2014 jí prezident České republiky Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Slovenský prezident Andrej Kiska jí v lednu 2016 na Bratislavském hradě udělil Řád Ľudovíta Štúra II. třídy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme