Hit Despacito zbořil další rekord. Jako první překonal na YouTube tři miliardy zhlédnutí

Žebříček nejpřehrávanějších videí na YouTube se v posledních dnech rychle mění. Éra hitu Gangnam Style jihokorejského rappera PSY trvala téměř pět let. Královské žezlo mu pak v červenci ukradla písnička See You Again, vzpomínka na herce Paula Walkera. V čele žebříčku ale nevydržela ani měsíc. Novým nejpřehrávanějším videem je portorikánský letní hit Despacito, který zároveň jako první překonal hranici tří miliard zhlédnutí.

Tento článek je více než rok starý.

San Juan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První místo v žebříčku nejpřehrávanějších videí získala písnička po necelých sedmi měsících na videoserveru Youtube. Despacito znamená v překladu pomaličku a autory letního hitu jsou portorikánský zpěvák Luis Fonsi a rapper Daddy Yankee.

Venezuelský prezident nasadil do boje s opozicí upravený hit Despacito. Autorů se nezeptal

Číst článek

„Děkuji YouTube za úspěch Despacita,“ řekl Daddy Yankee ve videu umístěném na sociální síti Instagram.

„Chápu vliv, který tato platforma má. Hudební průmysl se změnil, pravidla hudby se změnila a YouTube má v tomhle velkou zodpovědnost. Překonání rekordu je ohromující,“ dodal.

Ne všude si ale lidé mohou Despacito poslechnout, Malajsie ho totiž před časem zakázala. Kamenem úrazu je text skladby, který oplývá sexuálními narážkami. Interpreti písně Fonsi a Daddy Yankee se netají tím, co by chtěli pomaličku podnikat s přitažlivou dívkou.

„Chci tě pomalu svlékat polibky,“ zazní například v písni. A v Malajsii se proto nesmí objevit ve státním rádiu ani televizi.

@daddyyankee reacts to #Despacito's new record

Příspěvek sdílený Billboard Latin (@billboardlatin),

Gangnam Style a See You Again

Videoserveru YouTube dlouho vládl jihokorejský rapper PSY s písní Gangnam Style. Do čela nejpřehrávanějších videí se dostal koncem roku 2012, kdy vystřídal Baby od kanadské náctileté hvězdy Justina Biebera.

Éra Gangnam stylu skončila. YouTube má po letech nové nejpřehrávanější video

Číst článek

Nejznámější píseň takzvaného K-popu, tedy korejského popu, byla původně určena jen pro jihokorejské fanoušky a odkazuje na životní styl v soulské čtvrti Kangnam, kterým sám autor písně přirovnává třeba k Beverly Hills. Díky YouTube se ale stala celosvětovým hitem, vyhrávala hitparády od Austrálie po Rusko a zvýšila celosvětový zájem o Koreu.

PSY nakonec změnil i samotný YouTube. Když Gangnam style v roce 2014 dosáhl 2 147 483 647 zhlédnutí, musel server přejít na 64bitovou technologii, protože dosavadní 32bitová nebyla schopna tak velká čísla zaznamenat. „Nikdy jsme si nemysleli, že video může dosáhnout takových čísel, než přišel PSY," napsal tehdy mluvčí serveru.

Jeho éru pak po více než 4,5 letech přerušila 10. července krátce před půlnocí skladba See You Again, kterou nazpíval raper Wiz Khalifa se zpěvákem Charliem Puthem. Píseň připomíná tragickou smrt hvězdy filmové série Rychle a zběsile Paula Walkera.

ako, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme