Hit sociálních sítí. Hluchá jazzová zpěvačka okouzlila vystoupením porotu soutěže

Mandy Harveyová, devětadvacetiletá hluchá jazzová zpěvačka, v úterý svým hlasem ohromila porotce a dojala publikum v soutěži America’s Got Talent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak uvedla, během dospívání Mandy trpěla postupnou ztrátou sluchu kvůli onemocnění nervového systému a na přelomu let 2006-2007 ohluchla úplně. Zpívala od čtyř let a studovala hudbu na Colorado State University. Kvůli ztrátě sluchu pak obor opustila a na více než rok přestala zpívat úplně. Jak ale sama říká, rozhodla se to nevzdat a svoje obtíže překonat.

Ačkoliv její hlas zůstal nedotčen, musela se bez sluchu spoléhat na pomoc svého otce i moderní technologie, aby jí ukázaly, jestli zpívá správný tón. Při vystoupeních navíc nenosí pevné boty, aby jí chvění podlahy pomohlo udržet správný rytmus.

Začala nejen zpívat a hrát na ukulele, ale navíc i písně sama skládat. Brzy začala pravidelně vystupovat a vydala již tři alba. V roce 2011 vyhrála VSA's Top Yung Solist Award a splnila si životní sen, když vystupovala v Kennedy Center v DC. Spoustu jejích fanoušků až donedávna o dívčiných zdravotních obtížích ani nevědělo.

Její úterní vystoupení z televizní show se stalo hitem a na YouTube už ho viděly miliony lidí. Na Twitteru už řada uživatelů prohlásila, že soutěž určitě vyhraje a podporu jí vyjádřilo i mnoho amerických hvězd, jako například Tyra Banksová.

V současné době Mandy Harveyová navíc pomáhá jako velvyslankyně No Barrier USA a Invisible Bisabilities Association, protože chce pomáhat lidem s podobnými problémy jako má ona sama. „Zpívám, abych povzbudila ostatní, to mě dělá šťastnou," řekla v rozhovoru pro BBC.

Dominika Perlínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme