Zpěvák Sheeran vyhrál další soud kvůli plagiátorství. Soud rozhodl, že nevykradl píseň z roku 1973

Britský písničkář Ed Sheeran vyhrál další soudní spor kvůli plagiátorství. Newyorská porota se shodla na tom, že jeho hit Thinking Out Loud z roku 2014 není vykradený z písně Let’s Get It On z roku 1973 od amerického soulového zpěváka Marvina Gaye.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dědicové Gayeova spoluautora tvrdili, že jim Sheeran, Warner Music Group a Sony Music Publishing dluží peníze za porušení autorských práv

Dědicové Gayeova spoluautora tvrdili, že jim Sheeran, Warner Music Group a Sony Music Publishing dluží peníze za porušení autorských práv | Foto: David Dee Delgado | Zdroj: Reuters

Rozsudek byl vynesen po dvoutýdenním procesu, při kterém Sheeran v soudní síni vystoupil a rozzlobeně zdůrazňoval, že tento případ ohrožuje všechny hudebníky, kteří skládají vlastní hudbu.

Uvedl, že skladbu složil se svou kamarádkou Amy Wadgeovou a že jej inspirovali prarodiče a milostný vztah, který tehdy měl. Poznamenal také, že kvůli soudu nemohl na pohřeb své babičky v Irsku a že mu ten čas nikdo nevrátí.

Dědicové Gayeova spoluautora tvrdili, že jim Sheeran, Warner Music Group a Sony Music Publishing dluží peníze za porušení autorských práv. Sheeran prohlásil, že by se vzdal své hudební kariéry, pokud by jej porota shledala vinným.

‚Díky‘ porotě

„Jasně, že jsem s výsledkem tohoto procesu velmi spokojen. Zdá se, že nakonec přeci jen nebudu muset skončit se svou prací. Zároveň jsem ale neskutečně frustrovaný z toho, že neopodstatněná tvrzení, jako tato, nakonec mohou skončit u soudu,“ uvedl Sheeran v připraveném prohlášení. Směrem k porotě po vynesení rozsudku zašeptal „díky“.

Gaye byl podle hudebních kritiků z celého světa jedním z největších černošských zpěváků historie, kromě hitu Let’s Get It On se proslavil také díky coververzi písně I Heard It Through The Grapevine, kterou mezi rockery proslavila skupina Creedence Clearwater Revival, či písni What's Going On ze stejnojmenného alba.

Jeho život však skončil předčasně v roce 1984, když ho zastřelil po hádce jeho vlastní otec.

Loni Sheeran vyhrál soudní spor o plagiátorství týkající se jeho písně Shape of You z roku 2017. Sheeran čelil obvinění, že pro refrén svého hitu opsal některé části songu Oh Why z roku 2015, jehož autory jsou zpěvák Sami Chokri alias Sami Switch a hudební producent Ross O'Donoghue.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme