Koncert přes twitter a opera pro 160 tisíc lidí. Hudebníci kvůli koronaviru hrají po internetu

Hudebníci z nejrůznějších žánrů v době koronavirové krize přecházejí na nový druh hudební produkce. Svým posluchačům hrají ze svých domovů a přenášejí své koncerty prostřednictvím internetu. Dělá to i 33letý rusko-německý klavírista Igor Levit nebo italská zpěvačka Gianna Nanniniová (63).

Tento článek je více než rok starý.

Berlín/Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klavírista Igor Levit hrál ve čtvrtek pro své publikum ze svého domova prostřednictvím livestreamu na twitteru „Valdštejnskou“ sonátu Ludwiga van Beethovena, jehož 250. výročí narození si letos svět připomíná. Koronavirus však desítky akcí souvisejících s jubileem geniálního skladatele pravděpodobně zhatí.

PŘEHLEDNĚ: Premiéra Šarlatána a 3Bobule se odkládá, festival Jeden svět by mohl pokračovat na podzim

Číst článek

„Všichni musíme zůstat doma. A je to tak správně. Ale něco člověk dělat musí,“ řekl Levit, který další domácí koncert odehrál v pátek večer.

Italka Nanniniová zase ve čtvrtek i v pátek hrála ze svého obýváku v Miláně a vysílala své vystoupení na instagramu.

Opera pro 160 tisíc lidí

Ve čtvrtek zaznamenala velký úspěch s internetovým přenosem berlínská Státní opera. Její Carmen na webech opery a spolupracující rozhlasové stanice RBB sledovalo více než 160 000 lidí. Příští středu opera plánuje vysílat z prázdného sálu generální zkoušku opery Idomeneo Wolfganga Amadea Mozarta pod taktovkou Simona Rattlea v režii David McVicar.

Berlínští filharmonikové na svých webových stránkách kvůli uzavření koncertních síní zpřístupnili více než 600 koncertů. V digitální koncertní síni světoznámého hudebního tělesa si lze mimo jiné pustit koncerty z posledních deseti let, včetně přestávkových rozhovorů s dirigenty a sólisty.

Všechny koncerty a filmy lze spustit zdarma po 30 dní po registraci a zadání kódu BERLINPHIL. Je však třeba tak učinit nejpozději do 31. března.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme