Kompoziční postup i hektická doba. Orchestr Českého rozhlasu představí violový koncert Virus

Violistka Jitka Hosprová se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu předvedou na dalším z komorních koncertů v Anežském klášteře 13. dubna dlouho odkládaný Virus, violový koncert Zbyňka Matějů přímo na objed­návku rozhlasových symfoniků. Dále zazní Clarinettino od Ondřeje Kukala se sólistou Lukášem Dittrichem a Bartókovo Divertimento pro smyčce. Koncert diriguje Pavel Šnajdr.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Violistka Jitka Hosprová

Violistka Jitka Hosprová | Zdroj: Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Ke zkomponování koncertu pro violu a komorní orchestr Virus došlo na objednávku rozhlasových symfoniků, a to z podnětu samotné sólistky Jitky Hosprové. „Znám ji jako výbornou a velmi energickou interpretku, nebylo proč váhat,“ vzpomíná skladatel Zbyněk Matějů.

Dirigent Pavel Šnajdr | Zdroj: Symfonický orchestr Českého rozhlasu

„Domluvili jsme se na otevřeném deadline, protože jsem měl ještě jiné závazky. Mezitím však přišla celosvětová pandemie, veškeré termíny se začaly měnit a náhle bylo víc volna pro napsání koncertu. Premiéra se pak měla uskutečnit na podzim 2020, ale situace to nakonec nedovolila,“ dodává.

Název Virus je podle autora synonymum pro kompoziční postup, který při skládání používal, odkazuje ale také na hektickou dobu, při které dílo vznikalo.

Další dílo, které na koncertě zazní, je Clarinettino Ondřeje Kukala z roku 1990. Za tuto nápaditou, virtuózně svižnou a chytlavou kompozici získal autor v roce 1994 Cenu Classic a v roce 2008 se stala povinnou skladbou Mezinárodní klarinetové soutěže Pražského jara.

Divertimento

V Anežském klášteře zahraje Symfonický orchestr Českého rozhlasu také Divertimento od maďarského hudebního skladatele Bély Bartóka, které vzniklo v roce 1939 ve Švýcarsku.

Neoklasické smyčcové Divertimento je tonálně či modálně ukotvené, působí živě a spontánně, využívá prvky barokních instrumentálních skladeb, ale přesto je výrazně modernistické, ostrými dynamickými kontrasty. Bartók na něm pracoval patnáct dní a stalo se posledním dílem dokončeným před emigrací do Spojených států.

Klarinetista Lukáš Dittrich | Zdroj: Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Violistka Jitka Hosprová ztělesňuje dynamické pojetí klasické hudby současné doby. Vystudovala konzervatoř v Plzni a pražskou AMU absolvovala u Jana Pěrušky.

K violovému mistrovství ji po studiích dovedl legendární italský violový virtuóz Luigi Alberto Bianchi. Cenné mezinárodní zkušenosti a ocenění získala Jitka nejen jako sólistka, vítězka Beethovenovy soutěže či držitelka Ceny Martinů, ale také jako komorní hráčka.

Lukáš Dittrich patří k předním českým klarinetistům a saxofonistům. Vystudoval Konzervatoř v Brně ve třídě Lubomíra Bartoně a Janáčkovu akademii múzických umění v Brně u Víta Spilky a Milana Poláka.

V letech 2012–2014 byl členem Orchestrální akademie České filharmonie, následně působil jako sóloklarinetista Symfonického orchestra Českého rozhlasu. Momentálně je prvním klarinetistou České filharmonie.

Přímý přenos koncertu odvysílá stanice Vltava, záznam nabídne D-dur. Lístky je možné zakoupit zde.

bko, SOČR Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme