Ceny Anděl ovládla kapela J.A.R. Do Síně slávy vstoupil Merta. 'Jste padlí andělé,' vzkázal politikům

V pražském Fóru Karlín se v úterý předávaly hudební Ceny Anděl. Večer ovládla kapela J.A.R., která proměnila tři ze čtyř nominací. Členové České hudební akademie (ČHA) ji přisoudili vítězství v prestižní kategorii Album roku, stala se také nejlepší skupinou a bodovala i její píseň Zhublas. V kategorii Videoklip roku uspěla zpěvačka Barbora Poláková se singlem Po válce režisérů Jakuba Machaly a Jana Bárteka.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapela J.A.R. s cenou Anděl pro skupinu roku. Ceny za nejlepší hudební počiny uplynulého roku v základních kategoriích byly předány v pražském Foru Karlín.

Kapela J.A.R. s cenou Anděl pro skupinu roku. Ceny za nejlepší hudební počiny uplynulého roku v základních kategoriích byly předány v pražském Foru Karlín. | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

„Je to mimořádně příjemná věc. A kdo by tvrdil, že je mu to jedno, tak by tak trošku lhal. My to ale neděláme pro tuhle věc, na rozdíl od současných politiků, kteří zblbli půlku země a jsou populární a populističtí. My ty věci děláme pro svoji potěchu a pak se modlíme, aby se to někomu líbilo," okomentoval úspěch skupiny klávesista a kapelník J.A.R. Roman Holý.

Skupina Mirai ze čtyř nominací proměnila jednu v kategorii Objev roku. V sólových kategoriích akademiky nejvíce zaujali David Stypka se svou písničkářskou deskou Neboj a zpěvačka Debbi s albem Break.

„Vítězství mě trošku zaskočilo. Já se považuju za písničkáře a daleko méně za zpěváka, ale mám strašnou radost, že se někomu líbí co a jak děláme," uvedl Stypka.

'Padlí andělé'

Do Síně slávy akademie uvedla folkového písničkáře Vladimíra Mertu. Ten se při ceremoniálu dotkl politiky - zazpíval píseň o padlých andělích, ve které zazněla slova o vraždách na cestě k moci. „Pane Putine, pane Babiši, pane Zemane, jste padlí andělé," řekl v závěru písně.

Do Síně slávy akademie uvedla folkového písničkáře Vladimíra Mertu. | Zdroj: ČTK

Jednou z novinek letošního ročníku Andělů bylo předávání žánrových cen přímo během hlavního ceremoniálu. Nejlepší alternativní deskou roku se stalo album Saffron Hills od táborské dvojice Kalle.

V kategorii elektronika zvítězili Fiordmoss s deskou Kingdom Come, ve folku akademiky zaujal projekt Beránci a vlci a nejlepší jazzovou desku Early Music podle nich natočil Jaromír Honzák.

Novinkou byla i venkovní scéna přímo naproti Fóru Karlín s volným vstupem pro veřejnost. Na té se souběžně s hlavním programem představili nominovaní umělci i další výrazná jména loňského roku.

Zatímco v anketě Český slavík o vítězích rozhoduje veřejnost, o nominovaných a vítězích Ceny Anděl rozhodla nově ustavená ČHA. V ní jsou zastoupeni odborníci z celého spektra hudební branže z řad novinářů, dramaturgů, pořadatelů koncertů i samotných muzikantů, dosavadních držitelů Anděla. Na Ceny Anděl může být nominován pouze interpret, který v předchozím roce vydal album. Výjimkou je Síň slávy.

Přehled výsledků

  • Album roku: J.A.R. - Eskalace dobra
  • Skladba roku: J.A.R. - Zhublas
  • Skupina roku: J.A.R. - Eskalace dobra

  • Sólový interpret roku: David Stypka - Neboj

  • Sólová interpretka roku: Debbi - Break
  • Objev roku: Mirai - Konnichiwa
  • Videoklip roku: Barbora Poláková - Po válce

  • Síň slávy: Vladimír Merta

Žánrové kategorie - Album roku

  • Alternativní hudba: Kalle - Saffron Hills

  • Elektronika: Fiordmoss - Kingdom Come

  • Folk: Beránci a vlci - Beránci a vlci

  • Jazz: Jaromír Honzák - Early Music

dbr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme