Návštěva festivalu v ceně dovolené? Lidé utrácejí tisíce za vstupenky, jídlo, ubytování a parkování

Vstupenka i za tři tisíce, dalších několik tisíc za jídlo a pití a stovky korun za dopravu a stanování k tomu. Tak může vypadat útrata za návštěvu některého z velkých českých hudebních festivalů. Je to pro jejich návštěvníky moc? A omezují se v něčem? Radiožurnál se na to o víkendu ptal lidí na festivalu Rock for People v Hradci Králové, kam podle organizátorů přijelo 27 tisíc lidí.

Hradec králové Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závěrečným vystupujícím na hlavní scéně letošního Rock for People se stali Franz Ferdinand, kteří se na festival vrátili po sedmi letech. Kvintet pojmenovaný po rakouském arcivévodovi Františkovi Ferdinandu d'Este si získal mnoho fanoušků svými melodickými skladbami Take Me Out, This Fire nebo Do You Want To.

Závěrečným vystupujícím na hlavní scéně letošního Rock for People se stali Franz Ferdinand, kteří se na festival vrátili po sedmi letech. | Foto: Petr Klapper | Zdroj: Petr Klapper

„Za vstupenku jsme dali 1600 korun, za parkování 300 korun. Myslím, že to budou se vším všudy 3000 korun,“ vypočítává pro Radiožurnál jedna z návštěvnic festivalu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vstupenka, ubytování, jídlo. Hudební fanoušek mnohdy nechá festivalu tisíce korun. Natáčela Anna Horáčková

„Já tady obvykle nechám tak 10 tisíc. Většinou za alkohol, bydlím v Hradci. Spíš za taxíky, ty jsou tady pěkně mastný,“ vypočítává další z hudebních fanoušků.

Vstupenka na první Rock for People stála před pětadvaceti lety 90 korun. Od té doby se festivaly proměnily - jsou v obrovských areálech a vystupují na nich známé a drahé zahraniční kapely.

A změnila se i kupní síla Čechů. V současnosti dají návštěvníci za lístek na několikadenní festivaly i tisíce korun. A většinou platí, že jak se akce blíží, vstupenky postupně zdražují.

Na začátku předprodeje stál letos lístek na celý Rock for People maximálně bezmála 1600 korun, u brány byl za 2 400 korun.

„Vstupenky si většinou kupujeme strašně brzo, takže výdaje máme rozdělené a ve výsledku mě to ani tolik nebolí,“ dodává další z návštěvnic.

Pražští filharmonici zahráli na Rock for People s Vypsanou fixou. Zazněla i skladba složená počítačem

Číst článek

A průměrné ceny na festivalu? 45 korun za půllitr piva, hlavní jídlo 100 až 150 korun - výjimkou ale není ani cena 180 korun - třeba za hamburger. „Když se chceme najíst, tak jedeme do města, tam se člověk nají do stovky,“ přibližuje další z návštěvníků festivalu.

A jak jsou na tom ti, co na festivalech jídlo nabízejí? Prodejci piva popsali, jaké mají, v tomto případě za třídenní, festival tržby. „Asi 200 tisíc korun,“ prozrazuje jeden z prodejců.

Jeden ze stánkařů s hamburgery ale prodělal. „Počítáme tak 45 nebo 50 tisíc korun. Ten stánek stojí tak kolem 30 tisíc,“ doplňuje s tím, že to pro něj ziskové opravdu není. Většina stánkařů vyjíždí hned na několik velkých festivalů za celé léto.

Anna Horáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme