Jeden na jednoho. V Praze vzniká unikátní představení, které každý divák prožije v objetí vlastního zpěváka

Půl hodiny strávených v úplné tmě, v objetí umělce, kterého nikdy osobně už nepotkáte. „Žádný hipísácký free hug, terapie nebo erotika,“ tak popisuje pro server iROZHLAS.cz zpěvačka Ridina Ahmedová vznikající umělecký projekt, který podle ní má ambici účastníkům dát nový impulz do života. Odehraje se na konci ledna v Praze.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Je to koncept, ve kterém člověk přijde, sedne si na židli a většinu koncertu stráví v obejmutí svého zpěváka, kterého ovšem nevidí. A ani na konci nezjistí, kdo to byl. Zpěvák se tak stává prostředníkem spíš osobního prožitku, ne jeho hlavním aktérem jako například při klasickém koncertě.

HUG - obejmutí hlasem

V rámci projektu vzniká ve spolupráci s Českým rozhlasem radiodokument a do 22. prosince lze rezervaci získat například prostřednictvím Hithit kampaně.

Autorkou celého konceptu, který slaví úspěch ve světě, je zpěvačka a performerka Verity Standen. Britská umělkyně vytváří po světě pestré projekty postavené na práci s hlasem a ve většině z nich lehkým dotekem tlačí lidi za hranici jejich komfortní zóny. Aktuálně tak například vytvořila sbor sestavený z mužů, kterým je společné, že vyrůstali v drsném prostředí dětských domovů a internátních škol bez blízkosti rodičů a svým zpěvem reflektují své dětství.

Obrátit zrak dovnitř

Projekt s názvem HUG, který na konci ledna proběhne po více dnů vždy pro konkrétní počet diváků, se poprvé odehrál v Česku minulý rok. „Ukázalo se, že to funguje. První den jsme byli trochu zklamáni z počtu účastníků, ale pak se to asi rozkřiklo a měli jsme hrozný převis,“ popisuje zkušenosti Ahmedová. Podobná situace se prý stala v Číně v předchozích letech – v zemi, ve které jsou lidé obecně zvyklí na fyzický kontakt pouze v nejužším kruhu rodiny, vzbudila  celá událost nebývalý zájem, a proto se představení opakovalo celý měsíc.

„Bylo to něco úplně nečekaného. Že to půjde tak strašně hluboko. Že tím, že přijdete o oči, se váš zrak obrátí dovnitř,“ popisuje svoji zkušenost učitelka waldorfské školy Michaela.

„Není to představení, na které se podíváte a za měsíc na něj zapomenete. Je to emotivní představení, které se vás dotkne na celý život. Jeden z nejzajímavějších vokálních projektů, kterého jsem se kdy zúčastnila," říká členka skupiny Yellow Sisters Barbora Vaculíková.

bar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme