Hvězdou hudebních cen Anděl se stala Lenny. Akademici ocenili i životní dílo Špinarové

Nejúspěšnější letošní interpretkou se na hudebních cenách Anděl stala zpěvačka Lenny, kterou porota ocenila hned ve čtyřech kategoriích. Úspěšný byl také zpěvák Thom Artway nebo kapela Jelen. Do síně slávy byla uvedena Věra Špinarová.

Praha (Aktualizováno: 23:49 22. 5. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvačka Lenny a jeden ze čtyř "andělů", které si letos z hudebních cen odnesla.

Zpěvačka Lenny a jeden ze čtyř "andělů", které si letos z hudebních cen odnesla. | Zdroj: ČTK

Vyhlašování hudebních cen Anděl opanovala zpěvačka Lenny, která proměnila všechny své čtyři nominace. V hlasování Akademie populární hudby získala sošku Jaroslava Róny v kategoriích album roku (Hearst), skladba roku (Hell.o) a zpěvačka roku a videoklip roku (Hell.o).

„Pro mě je to takový pomyslný milník, kdy si práci, kterou jsem udělala, tak jako odškrtnu s tím, že mě to strašně sebezaplnilo, i kdybych nedostala ani jednu cenu na světě. Je to pro mě signál, že mohu s klidem pokračovat na druhém albu," řekla Lenny.

Už minulý týden dcera zpěvačky a kytaristky Lenky Filipové s albem Hearts uspěla i v kategorii Rock & Pop v Žánrových cenách Anděl, o nichž hlasují hudební odborníci, kteří menšinové žánry celoročně sledují.

Objevem roku byl vyhlášen třiadvacetiletý zpěvák Thom Artway, který proslul skladbou I Have No Inspiration. Artway si nakonec odnesl dvě ceny, když se stal také zpěvákem roku za své debutové album Hedgehog.

Skupinou roku se stala akustická kapela Jelen v čele s Jindrou Polákem za jejich album Vlčí srdce.

Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) za nejprodávanější album roku 2016 vyhlásila desku Karla Gotta 40 slavíků. Počet prodaných kusů nesdělila. „Je to neuvěřitelné, jak mi to štěstí přeje. Andělé byly vždycky trochu mimo mě, jako bych už nepatřil mezi moderní nebo obsahově náročnější zpěváky. A vidíte, jsem tady zase, nezbaví se mě," řekl Gott.

Průvodcem večera byl Libor Bouček. Doprovodný program večera se nesl v duchu netradičních duetů. David Koller zazpíval s Prago Union skladbu Aha, Tomáš Klus s Thomem Artwayem nabídli píseň Múze, kterou vytvořil speciálně pro tento večer. Marta Kubišová vystoupila s nejčastěji oceňovanou zpěvačkou Lenny s písní Odvěká Žena a kapela Jelen zazpívala s Debbi česko-anglickou verzi hitu Korunou si hodím (Down On The Corner).

Pořádající IFPI oznámila, že pro příští ročníky cen Anděl hledá vhodného pořadatele, výběr začne letos 13. června. Agentura Lewron music center se na konci loňského roku rozhodla po 13 letech ceny už nepořádat a vrátila licenci hlavnímu organizátorovi cen, kterým je IFPI. Ta jeden čas uvažovala o tom, že se ceny neuskuteční. Nakonec pořadatelé uspořádali jejich komornější podobu než v předchozích letech.

Cena pro nenapodobitelný hlas

Zpěvačka Věra Špinarová byla v pondělí členy Akademie populární hudby in memoriam uvedena do Síně slávy hudebních cen Anděl. Oblíbená interpretka a majitelka nenapodobitelného hlasu zemřela letos v březnu ve věku 65 let. Několik dní předtím zkolabovala při koncertu v Čáslavi, měla zástavu srdce. Posledního rozloučení v Ostravě se zúčastnily tisíce jejích příznivců. Ocenění převzal v pražském Lucerna Music Baru její syn a producent Adam Pavlík.

Zastupitelé města Ostravy 10. května in memoriam udělili Špinarové Cenu města Ostravy za zpěvaččin mimořádný přínos městu v oblasti kultury. Rodačka z Pohořelic u Brna byla po celý život spjata s ostravskou hudební scénou.

Rázovitá žena s originálním sytým hlasem patřila ke stálicím tuzemské populární hudby. Proslavily ji písně jako Meteor lásky, Bílá Jawa 250, Raketou na Mars, Měj mě rád nebo Jednoho dne se vrátíš. Mezi špičku domácí populární scény ji katapultovala nahrávka Music box z roku 1969, o tři roky později vydala své první album Andromeda. Poté vystupovala se skupinami Speciál a Notabene. Vydala 13 desek.

U příležitosti jejích 65. narozenin vyšla kompilace s názvem Zóna lásky. Uzavírá ji titulková melodie Ennia Morriconeho z filmu Tenkrát na západě, kterou textař Zbyšek Malý nazval Jednoho dne se vrátíš. "Herec Jiří Sovák mi před mnoha léty řekl: 'Kdyby měl každý zpěvák v repertoáru jednu jedinou píseň, u které by už při vyslovení jejího názvu bylo všem jasné, kdo ji zpívá, mohl by být šťastný. A vám se to podařilo. Když se řekne Jednoho dne se vrátíš, každý ví, že je to Špinarka'," řekla tehdy zpěvačka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme