Islandská kapela ukázala během finále Eurovize palestinskou vlajku, od publika si vysloužila pískot

Islandská punkrocková kapela Hatari se s písní Nenávist zvítězí umístila ve finále Eurovize 2019 v Izraeli na desátém místě. Více než finálové vystoupení si ale mnozí diváci zapamatují její protiizraleský protest. Při vyhlašování výsledků její členové drželi transparenty s vlajkou Palestiny. Pravidla soutěže přitom projevy politických názorů zakazují. Izraelskou Eurovizi provázely protesty a výzvy k bojkotu.

Tel Aviv Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po roztažení třetí vlajky se sálem začalo ozývat nesouhlasné hučení a pískot. Režie rychle změnila záběr a moderátoři přešli k další zemi. Skupina poté palestinskou vlajku zveřejnila i na svém instagramovém profilu. Dále její členové navštívili město Hebron na Západním břehu Jordánu, kde podle nich panuje apartheid.

Kapela palestinskou vlajku v několika příspěvcích zveřejnila i na svém instagramovém profilu | Zdroj: Reprofoto iROZHLAS.cz

Politické projevy jsou na Eurovizi zakázány. „Soutěž Eurovize je nepolitická událost a toto je v přímém rozporu s pravidly soutěže. Transparenty byly hned odebrány a o důsledcích tohoto jednání bude diskutovat Referenční skupina (výkonná rada soutěže) po skončení soutěže,“ uvedli pořadatelé v prohlášení citovaném serverem Jerusalem Post.

Při vystoupení americké zpěvačky Madonny měla pak jedna tanečnice na zádech palestinskou vlajku. Zároveň se ale držela za ruku s mužem, který měl na zádech vlajku Izraele.

„Nezapomeňte na sílu hudby spojit lidi dohromady,“ prohlásila v přímém přenosu Madonna. Podle pořadatelů nebyly vlajky na zádech vystupujících součástí schváleného vystoupení.

Vítězství v Eurovizi slaví Duncan Laurence z Nizozemska. Čeští Lake Malawi skončili jedenáctí

Číst článek

‚Plané gesto‘

Propalestinské hnutí BDS (bojkot, stažení investic, sankce), které vyzývá k bojkotu Izraele včetně kulturních událostí, protest v prohlášení na twitteru zavrhlo a označilo ho za  „plané gesto“.

Letošní ročník, který se konal v Izraeli po loňském vítězství této země, provázely petice, protesty a dokonce výzvy k bojkotu akce.

Kritici Izraeli vyčítají násilí v palestinském Pásmu Gazy a na okupovaném Západním břehu Jordánu. Během semifinále se protestující sešli u místa konání Eurovize a požadovali ukončení blokády Pásma Gazy. Jiní jen mávali palestinskými vlajkami.

Rovněž sama Madonna obdržela výzvy, aby se finálového večera nezúčastnila, ale odmítla je.

lac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme