Nohavica převzal v Moskvě Puškinovu medaili. Putinovi zazpíval Okudžavu

Vladimir Putin předal Jaromíru Nohavicovi v Kremlu Puškinovu medaili | Foto: Kremlin.ru

Písničkář Jaromír Nohavica si ve slavnostně vyzdobeném Andrejevském sále Velkého kremelského paláce převzal Puškinovu medaili z rukou ruského prezidenta Vladimira Putina. V děkovné řeči zazpíval část písně ‚A líto mi je‘ Bulata Okudžavy a připomněl, že zpívat písně jiného autora znamená stát se součástí jeho duše.

Moskva (Aktualizováno: 15:49 4. 11. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nohavica do češtiny přeložil některá díla Vladimira Vysockého nebo Bulata Okudžavy. Při ceremoniálu poté v Kremlu řekl, že je pro něj medaile ctí. 

Ostravský hudebník také zavzpomínal, že písničky ruského básníka Okudžavy začal zpívat už před 35 lety.

Kreml získá nového ‚užitečného idiota‘, píše Newsweek o ocenění Nohavici od Putina

Číst článek

„Je to zvláštní chvíle. Alexandr Sergejevič Puškin je tu se mnou. A nejen on, ale taky všichni ruští básníci a bardi, které jsem četl, zpíval a překládal. Co ještě říct? Když čteš básně a zpíváš písně druhého člověka, tak se ty sám staneš součástí jeho duše,“ prohlásil písničkář v Kremlu.

Vladimir Putin předával státní vyznamenání u příležitosti Dne národní jednoty, který nahradil dřívější oslavy říjnové revoluce. Rusko si tak připomíná protipolské povstání.

Jaromír Nohavica a sedm dalších získali Puškinovu medaili za zásluhy v upevnění přátelství a spolupráce mezi národy i sbližování národních kultur, píše se ve výnosu, který ruský prezident Vladimir Putin podepsal 24. října.

Vladimir Putin a Jaromír Nohavica | Foto: Kremlin.ru

Medaili dosud obdrželo přes 940 lidí. Z Čechů byli medailí dosud oceněni bývalý prezident Václav Klaus, který ji dostal v roce 2007 a předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka, který medaili obdržel letos v březnu.

Puškinova medaile je od roku 1999 udělována ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, humanitárních vědách, literatuře či jiných oborech umění. Třícentimetrová stříbrná cena má na lícové straně profil ruského básníka Alexandra Sergejeviče Puškina, na rubu jeho podpis a pořadové číslo.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme