Je to jako mandala, po konci cítím prázdno, říká o Colours of Ostrava duše festivalu Holušová

Do dramatických kulis ostravské industriální oblasti Dolních Vítkovic se každoročně sjíždějí desítky tisíc lidí na největší příděl hudby rozličných žánrů na jedné akci v ČR. Své brány tu otevírá Colours of Ostrava, multižánrový a multikulturní festival, který svou barevností už 15 let zviditelňuje "černou" Ostravu na mapě Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlata Holušová, ředitelka festivalu Colours of Ostrava.

Zlata Holušová, ředitelka festivalu Colours of Ostrava. | Zdroj: Profimedia

A to není nadsázka, protože například v roce 2016 zařadil britský deník The Guardian festival Colours of Ostrava mezi deset nejlepších letních hudebních festivalů roku.

Masové umění festivalu Pohoda: Solange a alt-J si vás dokážou získat i s málem

Číst článek

"Hledám hudbu s poselstvím a ukazuji lidem krásu. Toho si vážím, a to mě u nich drží. Je to můj splněný sen," tvrdí ředitelka festivalu Zlata Holušová. V duchu svého motta "neuzavírat se žádným vlivům a nestanovovat si žádné hranice" každoročně kvůli Colours podniká cesty na zahraniční festivaly a veletrhy a jedná s muzikanty a producenty.

Za 15 let existence prošla její přehlídka mnoha změnami. Ze začátku byla spíše prezentací neznámých jmen, postupně začala vozit i hvězdy. A také žánrový záběr se rozrůstal na kvalitní jména z oblasti jazzu, world music, rocku, popu i alternativy. Postupně přibyl také doprovodný program - divadla, workshopy, diskuse a filmy.

Tři místa, pětkrát více návštěvníků

Za nimi sem do této moravskoslezské výspy republiky jezdí stále více lidí - z původních 8000 návštěvníků je to dnes víc jak 40 tisíc. A z původní ostravské Stodolní ulice se přehlídka přestěhovala na Slezskoostravský hrad a posléze do Dolních Vítkovic.

Festival se narodil 12. července 2002. Ve slavné Stodolní ulici a na Černé louce se tehdy na šesti scénách představilo 50 kapel. Už na třetím ročníku hrály a zpívaly zahraniční hvězdy Bob Geldof, Natacha Atlasová a Rachid Taha v novém prostředí Slezskoostravského hradu.

Open Air Festival Trutnov na louce u Hrádečku nebude. Pořadatelé musí hledat nové místo

Číst článek

V roce 2006 se časový plán akce rozšířil na čtyři dny a 16 tisíc návštěvníků si poslechlo mimo jiné Roberta Planta a skupinu Värttina. Počty festivalových hostí stoupaly a v roce 2008 překročily hranici 20 tisíc. Těm zpívali Sinéad O´Connorová, Goldfrapp či Happy Mondays, v následujících letech se na festivalových scénách představili také David Byrne, Michael Nyman Band, Stereo MCs či Morcheeba.

V roce 2011 Colours poprvé doprovodil Festival v ulicích, který oživil samotné centrum Ostravy hudbou, divadly i stánky.

O rok později již 29 tisíc návštěvníků poprvé v úchvatném prostředí Dolních Vítkovic - bývalém areálu hutí, dolů a železáren - shlédlo přes 200 kapel, divadel, filmů, diskusí a workshopů. V následujícím roce poprvé za celou dobu konání festivalu ani jednou nepršelo a přijeli Sigur Rós a Jamie Cullum.

Fotoprůřez minulými ročníky:

V roce 2014 už 40 tisíc návštěvníků vidělo Roberta Planta či francouzskou zpěvačku ZAZ. A poslední dva ročníky nabídly až 350 programových bodů na dvaceti scénách, včetně hvězd typu Björk, Kasabian, Underworld či Thievery Corporation.

Pro Zlatu Holušovou a její tým představuje festival celoroční práci, kterou popisuje takto: "Je to jako písečná mandala. Celý rok ji pečlivě, zrníčko po zrníčku, skládáte. Pak vaši práci rozfouká vítr. Vy stojíte znova na zelené louce a připadáte si tak trochu prázdní."
Barvy je ale pak třeba ještě "dočistit," sepsat zprávy pro partnery a dořešit jejich ekonomické aspekty. Až do září je co dělat. A pak se začíná znova.

A mezitím Zlata Holušová od hudby odpočívá: "Po skončení festivalu odjíždím na měsíc do ticha. Třeba na meditační soustředění na Srí Lanku. Tam neposlouchám vůbec nic a ani sama nemluvím."

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme