Zemřel Jerry Lee Lewis, legenda amerického rokenrolu. Patřil do generace Elvise Presleyho

V 87 letech zemřela jedna z legend amerického rokenrolu Jerry Lee Lewis. Informují o tom zahraniční tiskové agentury s odkazem na hudebníkova agenta. Lewis byl posledním z generace slavných amerických rokenrolových hudebníků, mezi které patřil například Elvis Presley či Chuck Berry. Známý byl i kvůli svému bouřlivému soukromému životu. Na úmrtí reagovali hudebníci a zpěváci z USA i dalších zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Washington (Aktualizováno: 0:42 29. 10. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jerry Lee Lewis

Jerry Lee Lewis | Zdroj: Profimedia

Excentrický pianista a zpěvák byl u toho, když rokenrol začínal své vítězné tažení světem. Jeden z nejtalentovanějších pianistů všech dob získal řadu zlatých desek, také čtyři ceny Grammy, včetně té za celoživotní dílo.

Slávu mu přinesly například písně Whole Lotta Shakin' Goin' On a Great Ball of Fire!. V roce 1986 byl jako jeden z prvních uveden do rokenrolové Síně slávy.

Jeho kariéru v 60. letech zbrzdilo odhalení, že jeho třetí manželkou byla jeho sestřenice, kterou si vzal, když jí bylo 13 let. Celkově se oženil sedmkrát a měl šest dětí, z nichž dvě zahynuly tragickou smrtí. Kvůli daňovým nesrovnalostem žil několik let v zahraničí.

„Bez Jerryho Leea Lewise bych nebyl tím, kým jsem. Byl průkopnický a strhující a zcela rozdrtil klavír,“ uvedl britský zpěvák Elton John. „Rebel až do konce,“ řekl hudebník Gene Simmons, který označil Lewise za jednoho z průkopníků rokenrolu.

Svou soustrast na sociálních sítích vyjádřili také člen kapely Rolling Stones Ronnie Wood, bývalý člen kapely Beatles Ringo Starr nebo bývalý americký prezident Donald Trump.

V roce 2009 nadchl Lewis diváky energickým vystoupením v Praze v holešovické hale. Poprvé zahrál v Praze v roce 2004. V posledních letech svého života žil na statku ve státě Mississippi. Přestal koncertovat v roce 2019 po menší cévní mozkové příhodě, napsala agentura AFP.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme