Zemřel Jiří Jirmal, autor populární knihy Škola hry na kytaru. Bylo mu 94 let

Ve věku 94 let zemřel minulý týden ve středu kytarista, pedagog a skladatel Jiří Jirmal. Věnoval se jak jazzové hudbě, tak vážné hudbě. Patřil mezi zakladatele české kytarové školy. A byl autorem populární výukové publikace Škola hry na kytaru i dalších knih. Poslední rozloučení s hudebníkem se bude konat v nejužším rodinném kruhu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 94 let zemřel kytarista, hudební skladatel, publicista a pedagog Jiří Jirmal (na snímku z července 2006 vpravo).

Ve věku 94 let zemřel kytarista, hudební skladatel, publicista a pedagog Jiří Jirmal (na snímku z července 2006 vpravo). | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

Úspěch Jirmalových žáků na kytarových soutěžích spoluvytvořil fenomén české kytarové školy. Mezi jeho studenty patřil první český finalista i nejmladší vítěz prestižní Mezinárodní kytarové soutěže Radio France Vladimír Mikulka. Učil ale také dnes již zesnulého jazzmana Rudolfa Daška nebo rockera a zakladatele kapel Jasná Páka nebo Hudba Praha Michala Ambrože.

Jirmal se také dlouhou dobu podílel na festivalu Kytara napříč žánry. „Byl to můj milý profesor, mentor a přítel, v jehož blízkosti jsem strávil posledních 21 let života,“ uvádí s pohnutím další Jirmalův žák a zakladatel a ředitel festivalu Stanislav Barek.

„Uvedl první ročník festivalu v roce 1998 a tím vlastně nastartoval ve svých třiasedmdesáti, po dlouhých letech, druhou koncertní a skladatelskou dráhu, která trvala prakticky až do konce jeho života. Poslední koncert odehrál v Sukově síni Rudolfina na XXI. ročníku festivalu loni na podzim ve věku 93 let,” dodal.

Koncert pořádaný Klausem

Jiří Jirmal, vlastním jménem Jiří Novák, se narodil v roce 1925 v Praze. Na kytaru hrál od mládí, a to především jazzovou hudbu. Sám absolvent Pražské konzervatoře byl 31 let jejím profesorem a deset let působil také na Vysoké hudební škole v německém Saarbrückenu.

Spolupracoval také například s Orchestrem Karla Vlacha, orchestrem Karla Krautgartnera nebo klarinetistou Ferdinandem Havlíkem a vystoupil s Janem Werichem a s dalšími umělci či hudebními tělesy.

Heavymetalová abeceda. Kapela Metallica vydává obrázkovou knihu pro děti

Číst článek

Jirmal pomohl povýšit českou kytarovou pedagogiku až na světovou úroveň. I díky němu se ve světě začal používat termín česká kytarová škola.

V roce 1999 vyšla publikace Cesty české kytary, kniha rozhovorů, které s Jirmalem vedl jeho žák Stanislav Barek. O rok později mu udělila Nadace Život umělce ve spolupráci s Intergramem a hlavním městem Prahou cenu za dlouholetou uměleckou činnost.

V roce 2016 mu Česká hudební rada udělila čestné ocenění za jeho celoživotní uměleckou a pedagogickou činnost. V roce 2014 pak vydal Jirmal své sedmé autorské CD pod názvem His Master‘s Guitar. Pro všechny jeho skladby je typické spojení jazzové a klasické hudby.

U příležitosti jeho osmdesátin uspořádal tehdejší prezident Václav Klaus slavnostní koncert na Pražském hradě.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme