V Praze zahraje Joan Baezová, představí nové album Whistle Down the Wind

V Kongresovém centru ve středu zazpívá americká písničkářka, kytaristka a bojovnice za mír a lidská práva Joan Baezová. Dlouholetá přítelkyně exprezidenta Václava Havla v metropoli vystoupí v rámci svého turné nazvaného Fare Thee Well 2018, během kterého představuje nové album Whistle Down the Wind. Letos sedmasedmdesátiletá Baezová se na turné loučí s publikem, vystupovat prý hodlá už jen příležitostně.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K Česku má Baezová mimořádný vztah. Poprask vzbudilo její první vystoupení v bývalém Československu v červnu 1989. Na Bratislavské lyře za bouřlivého potlesku věnovala píseň Chartě 77 a z pódia pozdravila tehdejšího disidenta Havla.

Baezová a Aj Wej-wej dostanou cenu Amnesty International. A vázy jako odsudek poprav

Číst článek

Ten měl tajnou policii v patách a aby ho nesebrali, dělal zpěvačce „bedňáka“ a nosil kytaru. Když na scénu Baezová pozvala zakázaného písničkáře Ivana Hoffmana, vypnuli jí zvuk. Totéž se opakovalo, když zpívala s Vladimírem Mertou.

Už v roce 1976 protestovala proti pronásledování členů skupiny Plastic People Of The Universe, o dva roky později pak v Londýně uctila 10. výročí okupace Československa. Do ČR se vrátila ještě mnohokrát. V roce 2009 například vystoupila na koncertě, který při oslavách 20 let od sametové revoluce uspořádal Havel.

V roce 2012 Baezová v Praze debatovala o lidských právech a podepisovala svoji knihu Můj hlas je dar (Vzpomínky). V Česku Baezová naposledy vystoupila v roce 2014, zazpívala si také na desce Happiness of Postmodern Age kapely Monkey Business.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme