‚Blýská se na lepší časy.‘ Kabáti ve vyprodané O2 areně předvedli velkolepou show

Nevyšlo jim to v roce 2020 ani v roce 2021. Teď se ale, jak řekl frontman kapely Kabát Josef Vojtek, blýská na lepší časy. Ve vyprodané O2 areně zazněly v úterý večer velké hity legendární tuzemské rockové kapely v doprovodu neutuchající světelné a ohňové show.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Líbí se ti to, Adame? Dobrý, viď?“ Dotazuje se svého malého syna otec oděný v džínové bundě. A to několikrát během koncertu. Skupina Kabát i tentokrát dokázala, že je jednou z mála skupin, která se „dědí“ z generace na generaci. 

Po několikaminutovém zahřívacím intru se za doprovodu velkých ovací objevila na pódiu pětičlenná kapela. Na rozjezd zahrála Nesmrtelnou tetu z aktuální desky El Presidento. Následovaly ale hity jako v Pekle sudy válej, Bára a Dole v dole. 

Právě při písni Dole v dole ze stejnojmenné desky z roku 2003 se fanouškům poprvé zažehly obličeje. A to doslova. Málokdo viděl na koncertu nad pódiem zavěšené stroje na ohňové efekty. A Kabáti jimi rozhodně nešetřili.

Sting v pátek zahrál ve vyprodané O2 aréně v Praze. Předskokana mu dělal jeho syn

Číst článek

V některých případech halu rozduněli natolik, že ač během vystoupení nepoužívali žádné konfety, tak dali do pohybu konfety z jiných koncertů, které uvázly na výsledkové hokejové tabuli zavěšené nad arénou.

„Blýská se na lepší časy,“ zvolal k fanouškům frontman Josef Vojtek. Narážel tak na to, že jejich koncert v pražské O2 areně musel být několikrát kvůli covidové pandemii odložen. I proto mělo úterní vystoupení podtitul „2020-21-22“.

Kapela Kabát si trochu netradičně oproti jiným interpretům nechala postavit pódium skoro uprostřed tanečního parketu. Ze všech stran ji tak obklopovali věrní fanoušci. 

Vojtek hned v úvodu koncertu proto rozdělil stojící diváky na dvě části. Na ty, kteří jsou v kotli, a na ty, kteří jsou ve speciální V.I.P. taneční části naproti kotli. Podle jeho zkušeností z jiných koncertů je právě ta druhá část méně zaplněná. To ale v případě libeňské haly neplatilo. 

Někdo by mohl namítat, že si zaplatil za lístek, těší se, až si při pohledu na zpěváka zazpívá svůj oblíbený refrén, ale interpret zrovna zpívá jiné části publika. To se ale stalo jen málokdy. Josef Vojtek totiž obíhal pódium velmi často a s publikem vyprodané haly komunikoval na všechny světové strany.

Nekvalitní zvuk

Nadšení ale ovšem nepanovalo v nejlevnějších sektorech O2 areny – tedy v těch úplně nahoře. Fanoušci ve spodních řadách si užívali skvěle nazvučenou show – každá živě zazpívaná píseň zněla jak ze studiové nahrávky. Diváci nahoře se ale někdy museli smířit s tím, že se tam zvuk velmi výrazně odráží ze všech stran.

„Koupím si lístek za 500 korun a nic neslyším,“ postěžovala si Radiožurnálu jedna z fanynek, která se z vrchních řad pokoušela dostat o něco blíže k pódiu. „Jak to, že tak kvalitní kapela, nemá kvalitní nazvučení,“ pokračovala fanynka. Odpověď je ale jednoduchá. Ač by se mistři zvuku snažili sebevíc, O2 arenu „u půdy“ kvalitně nenazvučí. 

The Cure opět zavítají do Česka. Do Prahy přivezou průřez celou diskografií

Číst článek

Fanoušci v hale se ale semkli při mexické vlně, ke které byli vyzváni před začátkem písně Corrida. Vlna neúnavně obíhala halu v průběhu celého songu. 

O velký závěr se postaraly písně pro všechny žíznivé fanoušky. Po Starým baru následovala Bum bum tequilla a celý set hlavní části programu zakončila Žízeň.

Ten, kdo vydržel až do samého závěru – tedy do přídavku – tak se dočkal už skoro tradiční sestavy v podobě písní Burlaci, Pohoda a Moderní děvče.

„Tam, kde byl, všude zahrál, po něm zbyl jenom randál.“ Píseň Virtuóz z desky Corrida sice na koncertu nezazněla, její text ovšem vystoupení vystihuje. Kabáti předvedli pořádný randál. A jestli fanouškům ráno nebude alespoň trochu ještě zvonit v uších, jako by na Kabátech nebyli. 

Kabáty na stejném místě ve čtvrtek vystřídá další legendární kapela. Lucie se představí v doprovodu symfonického orchestru. Autor tohoto textu se proto chvíli zamyslel také nad tím, jak by znělo spojení skupiny Kabát se smyčcovými nástroji. To už je ale jiný příběh.

S aktuálním turné se kapela Kabát do konce listopadu zastaví ještě například v Hradci Králové, Olomouci nebo ve Zlíně.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme