Chybí mi koncerty, povzdechl si hudebník Kyšperský. Na netradičním turné si tak zahrál i v dětském pokoji

Internetové koncerty ho nebavily, chybělo mu vystupování mezi lidmi a vadila mu omezená otevírací doba hudebních klubů. Brněnský hudebník Martin Kyšperský z kapely Květy proto v lednu z frustrace napsal na facebook, že zahraje kdykoliv a kdekoliv – a nestačil se divit. Nabídky, které dostal, k jeho překvapení vydají na víc než padesát koncertů. Jeden z prvních koncertů v nečekaném turné odehrál v jednom malém brněnském bytě.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středa podvečer. Malý byt v brněnskému vnitrobloku. Velká kuchyně spojená s obývacím pokojem a jídelnou. Za dveřmi pak dětský pokoj s ložnicí. V kuchyni pár kamarádek maže pomazánku na jednohubky, dítě v písance dopisuje úkol do školy.

Hostitelkou je Lucie Ťoková. „Byla jsem dlouho samoživitelka a neměla jsem se kam dostat. Tak co člověku zbývá jiného,“ směje se při zmínce, že když nemůže matka za kapelou, musí kapela za ní. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o neobvyklých koncertech kapely Květy

Martin Kyšperský a další člen čtyřčlenné kapely Aleš Pilgr mezitím zvučí v dětském pokoji. Bicí a kytary.

„My jsme s Alešem dřív docela dlouho v pokojíčku zkoušeli, takže v tom máme asi tak deset let praxe,“ komentuje Kyšperský netradiční pódium na koberci pod palandou. Na vytržený papírek z bloku píše seznam písniček, které budou hrát. 

„Martina vůbec neznám. Květy jsem slyšela jednou v Banátu, asi v roce 2012,“ vysvětluje Lucie, že i když si teď s hudebníkem tykají a vypadají skoro jako by se delší dobu znali, je to přesně naopak.

A nezná se úplně ani víc než dvacítka dalších hostů včetně jejich dětí, kteří se pomalu trousí na koncert a do dvou krabiček na botníku vkládají stokoruny jako dobrovolné vstupné i jako příspěvek na víno hostitelce.

Ta něco přihodila ze svého, aby půlka Květů vystoupila. Zadarmo nejezdí, potřebují si taky něco vydělat.

Přes 50 koncertů

Výzvu o hraní kdekoliv, kdykoliv a jakkoliv napsal Martin Kyšperský na facebook koncem ledna. Začátkem prosince vydal seznam všech koncertů, který zatím končí v říjnu.

„Čekal jsem tak dva tři koncerty, ale je jich celá série, víc než padesát. Je to dobrodružství, někam jedeme a nevíme kam. A hrajeme buď jako celá kapela, nebo já sám, nebo ve dvou. Začínali jsme minulý pátek v pivovaru v Chlumci nad Cidlinou. Pozvala si nás pivovarnická parta do veliké kuchyně a tam divoce pogovali a tančili a u toho pili vlastní pivo,“ popisuje začátek turné Kyšperský.

Vystoupení má v plánu i na celkem obvyklých místech. Bytových koncertů je jen pár. Ten brněnský je první.

„Když přijdou sousedé, no tak se snad přidají,“ komentuje Lucie. „Uvidíme, jak moc nahlas budeme moct hrát. Jestli někdo přijde, a řekne, že toho máme okamžitě nechat, anebo budou lidé benevolentní,“ je zvědavý Kyšperský. 

Hudba se sice trochu tlumeně rozléhá po celém vnitrobloku. Ale zdá se, že sousedům vystoupení nevadí. Další sousedské vztahy Květy prověří v květnu v Praze.

Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme