Lucie představila staronový singl a chystá se na turné. Text vznikl už v roce 1989

Skupina Lucie v pátek představila druhý singl z chystaného alba Evolucie. Skladbu Nejlepší, kterou znám napsal Oskar Petr už v roce 1989, od té doby ležela v šuplíku. Kapela staronovou píseň představí v rámci svého listopadového turné.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapela Lucie při natáčení klipu k písni Nejlepší, kterou znám

Kapela Lucie při natáčení klipu k písni Nejlepší, kterou znám | Foto: Vanda Ondrušová | Zdroj: Facebookové stránky kapely Lucie

Podle hudebního kritika Vojtěcha Tkáče z magazínu Headliner zní staronový singl i přes „devadesátkovou nostalgii“ jako svěží skladba, která může obstát v rádiích i vyprodaných halách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový singl Lucie. Poslechněte si ukázku ve vysílání Radiožurnálu

„Nový text je velmi nadčasový, přestože ho Oskar Petr napsal už v roce 1989 po svém návratu z emigrace do České republiky. Motivy lásky, návratu, rozvodu i metafory, ve kterých Petr pracuje - jako je například ‚nektar z dračích úst‘ - jsou opravdu nestárnoucí a dokážou přežít v jakékoli dekádě. Je to velmi silný, emotivní text, který vyvolává spoustu pocitů, ať už v roce 1989 nebo 2018,“ vysvětluje pro server iROZHLAS.cz Tkáč.

„Za důvod devádesátkové nostalgie považuji hlavně nekonečně dlouhé kytarové sólo Roberta Kodyma v závěru skladby, kterého je možná až přespříliš, ale na druhou stranu připomíná rukopis Lucie, kvůli kterému se staly jednou z nejpopulárnějších českých kapel všech dob.“

Tkáč tvrdí, že se Lucie daří potvrzovat, že patří ke kapelám, které dokážou napříč třemi dekádami stále servírovat nové písničky, které si najdou stovky příznivců, a přitom udržují devadesátkový odkaz české kytarové hudby na vysoké úrovni.

‚Stejná kapela, kterou si lidé zamilovali‘

Přesto si ale kritik neodpustí výtku: „Přestože Nejlepší, kterou znám, má velmi silný refrén a dokáže si podmanit posluchače už na první poslech, ve výsledku nenabízí nic nového, čím by Lucie vybočovala ze své předešlé diskografie. Je to v podstatě ta stejná kapela, kterou si lidé zamilovali před 20 lety. V tom se promítá i fakt, že je skladba více než 25 let stará a teď po dlouhé době vytažená ze šuplíku.“

S hudební produkcí pomohl Lucii zkušený Mike Clink, který stojí třeba za hity Don't Cry nebo November Rain pro Guns N' Roses. Kapela v pátek představila také videoklip k songu, který natočila v noci v ruinách bývalého plaveckého bazénu pod Terasami Barrandov.

Nové album vyjde na začátku listopadu. Ukázku z písně Nejlepší, kterou znám si můžete poslechnout v archivu vysílání Radiožurnálu v 8.34.

kro, mag Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme