Gott má nový vinyl Ta pravá. Rozhlasový archiv odkryl tajemství první desky, na které zpívá

Zpěvák Karel Gott v pátek vydává novou vinylovou desku s názvem Ta pravá. Přibude tak k desítkám dalším, které ukrývá archiv Českého rozhlasu. V něm se nyní nachází přes 120 vinylových desek, na kterých je více než 1200 Gottových písní. V archivu je schovaný i vůbec první vinyl s jeho zpěvem, na kterém ale nezazní skladba Oči sněhem zaváté, jak se často uvádí, nýbrž písnička s Vlastou Průchovou.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archivář Josef Švehla poslouchá vůbec první vinylovou desku, na níž zpívá Karel Gott a kterou objevil v archivu Českého rozhlasu. Je z roku 1962 a jmenuje se Až nám bude dvakrát tolik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gott má nový vinyl Ta Pravá. Rozhlasový archiv vydal tajemství první desky, na které zpívá. Natáčel Jiří Štefl

„Zpívá tam Karel Gott s Vlastou Průchovou. Spousta posluchačů, kteří mají rádi pana Karla Gotta, tak to určitě někde má,“ říká Švehla.

První samostatný vinyl pak vydal Karel Gott v polovině šedesátých let. Jde o jeho velký hit Oči sněhem zaváté. Této desky se v té době u nás, ale i v zahraničí prodaly asi tři miliony kusů. Jde tak o nejprodávanější singl Karla Gotta.

Na 120 vinylech, které jsou v archivu Českého rozhlasu, je přes 1200 písní Karla Gotta. K některým z nich jsou přiložené i takzvané buklety, kde jsou texty písní nebo fotografie z koncertů. A bukletem je vybavený i úplně nový vinyl s názvem Ta pravá.

Karel Gott zazpíval v O2 areně. Tisíce lidí mu před začátkem koncertu tleskaly vestoje

Číst článek

Posluchači na něm najdou tucet písniček, které vyšly na CD už letos na jaře. Gramofonová deska ale přináší i nový zážitek. Jak řekl Karel Gott v rozhovoru pro Český rozhlas, ústřední píseň Ta pravá pro něj na tělo napsal hudebník Marek Ztracený.

„Zavolal mi a řekl: Pokusil jsem se pro vás napsat takovou životní výpověď, protože jsem v poslední době pozoroval, co se vám všechno, jaké věci máte za sebou, jak jste se s tím vypořádal a jak to dopadlo,“ řekl.

Držitel 42 slavíků si pro své fanoušky připravil i dárek. Prvních 500 kusů nového vinylu Ta pravá podepsal.

Zpěvák Karel Gott s oceněním Zlatá deska, kterou převzal od vydavatelství Supraphon za úspěšné prodeje svého alba Ta Pravá | Zdroj: Supraphon

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme