Karel Gott zpíval v mnoha jazycích. Měl raději americkou nebo britskou angličtinu?

Než Karel Gott začal zpívat, maloval. O hudbu se začal zajímat, až když objevil rock‚n‘roll. Zpíval v několika jazycích, měl ale raději americkou, nebo britskou angličtinu? V Československém rozhlase se ho na podobné věci redaktoři ptali už v roce 1967, jak ukazují dobové záznamy z rozhlasového archivu.

Z rozhlasového archivu Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvák Karel Gott v listopadu 1971

Zpěvák Karel Gott v listopadu 1971 | Foto: Jovan Dezort | Zdroj: ČTK

V roce 1996 vyprávěl Karel Gott ve vysílání Českého rozhlasu o tom, že chtěl jít na Akademii výtvarných umění. Tam ho ale nepřijali.

„Znamenalo to pro mě absolutní zklamání. Všechno jsem tehdy vyhodil. Celé dětství a mládí jsem se připravoval na akademii a pak jsem jedním škrtem nebyl vybrán, tak jsem všechny potřeby vyhodil a rozhodl jsem se, že už se nevrátím,“ líčil

Přehrát

00:00 / 00:00

Zajímavosti o Karlu Gottovi z archivu Českého rozhlasu pro posluchače Radiožurnálu připravil redaktor Martin Karlík

Nakonec propadl zpěvu, a to nejen v češtině. V roce 1967 byl dokonce v USA. Jako umělec z Československa, z Východu, se s jazykem popral.

V rozhovoru, který má Český rozhlas v archivu, dokonce dostal otázku, jestli se mu víc líbí americká nebo britská angličtina. „Mně se líbí obojí, ale na zpěv je myslím lepší ta americká.“

Kromě toho ovládal Gott dobře i němčinu, ostatně v Německu byl tak populární, že se zpráva o jeho úmrtí dostala na titulní strany médií. 

Několik písní nazpíval i ve slovenštině, třeba znělku slovenské verze Včelky Máji. Zpíval také rusky.

Ve Spojených státech se Gott naučil propagaci – dnes bychom řekli PR.

„Když jsme unavení, tak říkáme: ‚Ježiš, zase ti novináři. Už zase budeme muset mluvit.‘ Ale zapřeme se, protože někdo musí draze zaplatit, aby s tebou někdo vůbec přišel udělat interview a cokoliv o tobě někam napsal,“ vyprávěl Karel Gott v roce 1979 v pořadu Mikrofórum.

Fenomén Karel Gott rozebrán ze všech úhlů. ‚Hudební perfekcionista, jehož slávy politici chtěli využít‘

Číst článek

Český rozhlas o Gottovi nabízí na internetu spoustu materiálu. Například na webu Dvojky je online kondolenční kniha.

Jeho rané nahrávky ze 60. let si můžete přehrát na webu stanice Vltava a na stránkách Radiožurnálu je rozhovor Jana Pokorného s Karlem Gottem z letošního 15. července.

Server iROZHLAS.cz nabízí podcast Vinohradská 12 s hudebním publicistou Pavlem Klusákem, přehled Gottových největších hitů, výběr z Gottových výroků z posledních let, fotogalerii ze zpěvákova života, vzpomínky Jiřího Suchého či Heleny Vondráčkové.

Nechybí ani reakce zahraničního tisku či přesah do sportovního světa – vzpomínky fanoušků Dortmundu, pro který složil Gott píseň.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme