Karel Gott se vrací na koncertní pódia. Po čtyřech letech zazpívá v pražské O2 areně

Populární český zpěvák Karel Gott se po čtyřech letech vrací na koncertní pódia. Své hity zazpívá fanouškům v úterý večer v pražské O2 areně. Zpěvák, který před lety téměř vyprodal i newyorskou Carnegie Hall, si pozval také několik hostů. Třeba Ewu Farnou, Markétu Konvičkovou nebo Marka Ztraceného.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvák Karel Gott

Zpěvák Karel Gott | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Karel Gott vydává v těchto dnech nové studiové album nazvané Ta pravá. Jde o první desku poté, co před dvěma lety bojoval se zdravotními problémy.

Po stopách Čechů v Eurovizi: Karel Gott se změnil v Rakušana, letos bodujete, říká historik soutěže

Číst článek

Na koncertě vystoupí kromě Gotta také zpěvák Marek ztracený, který napsal titulní píseň alba. „Bude to premiéra živého hraní písničky Ta pravá, kterou jsem pro Karla napsal,“ řekl pro Radiožurnál Ztracený.

Pořadatelé ale slibují, že Gott během koncertu zazpívá i oblíbené hity. Před koncertem byla téměř všechna místa v pražské O2 areně vyprodaná.

Lékaři Gottovi v roce 2015 diagnostikovali nádorové onemocnění mízních uzlin. Chorobu objevili při operaci náhlé příhody břišní. Gott ihned zahájil cílenou onkologickou léčbu a v březnu 2016 oznámil, že nádorové onemocnění vymizelo. Prohlásil také, že ani po těžké nemoci se nehodlá s hudební kariérou rozloučit.

Přestože ho občas provázejí nemoci, začal se postupně vracet na scénu. Gott, který je vedle Česka oblíbený především v Německu, se v závěru loňského roku stal po dvaačtyřicáté mezi zpěváky vítězem ankety popularity Český slavík.

Nejslavnější český zpěvák

Plzeňský rodák Karel Gott je bezesporu nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal téměř tři stovky alb, první už v roce 1965, a na kontě má desítky milionů prodaných desek.

Český slavík bez překvapení: 42. slavík pro Gotta, 20. pro Bílou. Ortel skončil na druhém místě

Číst článek

Během své kariéry nazpíval Gott desítky velkých hitů, z nichž převážnou většinu složil jeho vrstevník Karel Svoboda. K nejznámějším patří Lady Carneval, Kávu si osladím, Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš, duety Zvonky štěstí nebo Když muž se ženou snídá. Velkou popularitu získala i titulní píseň animovaného seriálu Včelka Mája, kterou Gott nazpíval v několika jazycích.

Velmi dlouhý je také seznam jeho ocenění. Kupříkladu Zlatým a Českým slavíkem byl zvolen dvaačtyřicetkrát, poprvé už v roce 1963 a zatím naposledy loni. Za socialismu byl zasloužilým (1977) a národním umělcem (1985), v roce 2009 mu prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy.

Za svou popularitu vděčí Karel Gott nejen talentu, ale i „neuvěřitelné pokoře k publiku a tvrdému přístupu k sobě samému", jak o něm kdysi řekla zpěvačka Yvonne Přenosilová. I ostatní zpěvákovi známí se shodují, že Gott je profesionál a perfekcionista, který se prý připravuje stejně zodpovědně na koncert v hale jako na koncert v domově důchodců.

Kromě zpěvu je Gottovou láskou malování. První samostatnou výstavu měl v roce 1992 v Praze, pak vystavoval například v Berlíně, Kolíně nad Rýnem, Bratislavě či Moskvě.

Regina Prouzová-Květoňová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme