Skladatel, který zasáhl generace. Hudební nakladatelství Českého rozhlasu pořádá koncert písní Karla Svobody

Tři oříšky pro Popelku, Noc na Karlštejně, Včelka Mája, Jak se budí princezny, Cirkus Humberto nebo Létající Čestmír – to je jen malý výběr filmů a seriálů, k nimž složil hudbu zesnulý skladatel Karel Svoboda, který by před necelým měsícem oslavil osmdesát let. Melodie z těchto snímků zazní druhou lednovou sobotu v domě u Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libuše Šafránková a Pavel Trávníček ve filmu Tři oříšky pro Popelku

Libuše Šafránková a Pavel Trávníček ve filmu Tři oříšky pro Popelku | Zdroj: Barrandov Studio

Koncert se uskuteční u příležitosti vydání nové notové publikace Nejznámější filmové melodie Karla Svobody v úpravě Martina Hyblera pro čtyři ruce. Publikace je převedena i do Braillova notopisu. Událost pořádá hudební nakladatelství Českého rozhlasu. Známé skladby zahrají žáci základních uměleckých škol z České republiky, posluchačů konzervatoře Jana Deyla, Davida Marečka a Iva Kahánka. Událostí bude provázet Naděžda Hávová.

Karel Gott se vrací na koncertní pódia. Po čtyřech letech zazpívá v pražské O2 areně

Číst článek

Na akci spolupracuje rovněž Galerie hlavního města Prahy. Koncert, který je již vyprodaný, se uskuteční v sobotu 12. ledna od 11 hodin v domě u Kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí.

Karel Svoboda byl český skladatel filmové, muzikálové a populární hudby. Byl autorem, jemuž se dařilo tvořit dílo, které je téměř i po padesáti letech své existence stále vyhledávané snad všemi generacemi posluchačů i hudebníků. Spolupracoval s osobnostmi jako Karel Gott nebo Jiří Štaidl. V roce 1965 dostal stálé angažmá v divadle Rokoko a začal skládat písně pro tehdy vycházející hvězdy Václava Neckáře, Martu Kubišovou a Helenu Vondráčkovou. Zemřel náhle koncem ledna 2007, spáchal na zahradě své vily sebevraždu.

gol Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme