Otroctví byla volba amerických černochů, prohlásil Kanye West. Snesla se na něj vlna kritiky

Raper a potenciální uchazeč o prezidentský úřad Kanye West opět rozohnil uživatele sociálních sítích. V rozhovoru pro web TMZ prohlásil, že otroctví amerických černochů byla jejich volba. Jinak by podle něj nemohl takový stav trvat 400 let. Otroky považuje za mentální vězně.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanye West

Kanye West | Zdroj: Reuters

Na twitteru se pod hashtagem #IfSlaveryWasAChoice (Jestli bylo otroctví volba) objevilo přes půl milionu reakcí. 

Lidé psali komentáře typu, že historici celou dobu čekali na hudebníka, aby jim vše vysvětlil, a teď budou muset přepsat učebnice dějepisu.

Nechybějí jedovaté poznámky, jak se asi museli černoši divit, když urazili celou cestu z Afriky kvůli nové práci a zjistili, že jde o neplacenou stáž.

Lidé také přidávají obrázky černochů vysedávajících u řeky na rybách nebo hledících z okna s komentářem „to jsou naši předci, kteří pracovali celý život, když jim Kanye konečně vysvětlil, že si otroctví sami zvolili.“

Kim Kardashianovou přepadli v Paříži. Kanye West kvůli tomu ukončil koncert

Číst článek

Svobodné myšlení

West na vlny nesouhlasu reagoval prohlášením, že chtěl upozornit na to, že američtí černoši nemůžou žít v mentálním vězení dalších 400 let. Svůj výrok označil za příklad svobodného myšlení, za něž je prý neustále napadán. 

Na svoji obhajobu rovněž sdílel údajný výrok americké bojovnice za práva černochů Harriet Tubmanové, která měla říct, že by osvobodila mnohem víc otroků, kdyby o sobě věděli, že jsou otroci.

Někteří uživatelé Westa upozornili na server Snopes. Ten se zabývá ověřováním výroků a podle něj neexistuje žádný důkaz, že by Tubmanová něco takového opravdu řekla. Na Westovu obranu je ale potřeba říct, že zmíněná slova jsou jí často připisovaná.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme