Klasika v Dvořákově síni. Symfonický orchestr si zahraje pod taktovkou světově známého dirigenta

V neděli ožije Dvořákova síň Rudolfina koncertem v režii německého dirigenta Alexandra Liebreicha a violoncellisty Albana Gerhardta. Ve skladbách Pavla Haase, Dmitrije Šostakoviče a Johannesa Brahmse bude jejich partnerem Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Koncert se koná jako Ozvěny Česko-německého kulturního jara.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rudolfinum (ilustrační foto)

Rudolfinum (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Koncert otevře studie pro smyčce od Pavla Haase, kterou tento patrně nejvýznamnější žák Leoše Janáčka napsal roku 1943 v Terezíně. Umění violoncellisty Albana Gerhardta, jehož kariéra začala zcela snově – debutem s Berlínskými filharmoniky a Semjonem Byčkovem roku 1991 – oceníme v Koncertu č. 1 Es dur Dmitrije Šostakoviče, který vznikl pro legendárního Mstislava Rostropoviče a stal se jedním z pilířů cellové literatury.

Koncert ve Dvořákově síni Rudolfina vyvrcholí provedením Čtvrté symfonie klasika německého romantismu Johannesa Brahmse.

Dirigent Alexander Liebreich | Foto: Sammy Hart | Zdroj: Český rozhlas

„Alexandra Liebreicha jsem osobně zažil dvakrát. Prvně v Praze, kde dirigoval rozhlasový orchestr z Katovic, podruhé v Mnichově s jeho Mnichovským komorním orchestrem. Je to velká osobnost, zároveň velmi příjemný a skromný člověk. Orchestry a sólisté, se kterými doposud spolupracoval, jen podtrhují skutečnost, že máme se SOČRem velké štěstí se s takovou osobností prvně potkat,“ říká k připravovanému projektu ředitel SOČR Jakub Čížek.

Alexander Liebreich dirigoval přední evropské orchestry, jakými jsou například BBC Symphony, Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu nebo Drážďanská filharmonie. Čerstvě jmenovaný umělecký ředitel festivalu Richarda Strausse v Garmisch-Partenkirchenu působí od roku 2012 jako umělecký ředitel a šéfdirigent Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu v Katovicích. 

Dirigent následně vystoupí i v řádném abonentním cyklu rozhlasových symfoniků. V březnu 2018 s nimi nastuduje originální program z děl Alexandra Zemlinského a Leoše Janáčka, které dramaturgicky souvisejí s památnou meziválečnou érou Nového Německého divadla v Praze, a dále ze skladeb Richarda Strausse a György Ligetiho.

Forum Karlín ožije hudbou slavných muzikálů, vystoupí Adam Plachetka a symfonický orchestr rozhlasu

Číst článek

Mimořádný koncert pořádá SOČR jako Ozvěny Česko-německého kulturního jara 2017, které je přeshraniční kulturní iniciativou Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze, Goethe-Institutu, Česko-německého fondu budoucnosti a Českých center v Berlíně a Mnichově ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Ministerstvem zahraničních věcí České republiky.

„Češi a Němci k sobě vždy měli blízko, naše kultury se po tisíciletí ovlivňují a prolínají. Hudba, snad více než jiné umění, přitom nabízí možnost vzájemného porozumění a souznění. Každý hudební laik i obdivovatel klasiky zná příběhy o Dvořákovi a Brahmsovi, o Lisztovi, Wagnerovi a Smetanovi a o mnohých dalších hudebních velikánech, kteří se vzájemně inspirovali i přátelili. Mám velkou radost, že SOČR svým mimořádným koncertem dodatečně obohatí náš projekt Česko-německého kulturní jara,“ doplnil ředitel Goethe-Institutu v České republice Berthold Franke.

Přímý přenos vysílá Český rozhlas Vltava.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme