‚Budu hrát kvůli Chopinovi.‘ Klavírista Vondráček nakonec vystoupí na koncertech v Praze

Klavírista Lukáš Vondráček změnil své loňské rozhodnutí o zrušení lednových koncertů v Praze. Jejich odvoláním protestoval proti poměrům, které podle něj panují v českém hudebním prostředí. Hudebník, který jako první Čech v roce 2016 vyhrál prestižní klavírní soutěž královny Alžběty v Bruselu, vystoupí 15. a 16. ledna v Obecním domě na koncertu Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Na programu budou mimo jiné díla Fryderyka Chopina.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klavírista Lukáš Vondráček

Klavírista Lukáš Vondráček | Foto: Adolf Horsinka/MAFRA | Zdroj: Profimedia

„Rozhodl jsem se, že hrát budu. Kvůli Chopinovi. Je to štěstí strávit pár hodin nebo minut na pódiu s takovým géniem; nikdy nevím, kdy to může být naposled... A kvůli těm pár lidem, kteří mě snad chápou a tu hudbu rádi poslouchají,“ uvedl v úterý v tiskovém prohlášení Vondráček.

Neuctivé a do sebe zahleděné, kritizuje klavírista Vondráček české hudební prostředí. V Praze nezahraje

Číst článek

Za poslední kapku vedoucí k jeho rozhodnutí nehrát v Praze označil Vondráček loni v prosinci recenzi hudební publicistky Dity Hradecké na jeho koncert v pražském Rudolfinu.

Vítěz několika mezinárodních soutěží v otevřeném dopise označil české hudební prostředí za „neuctivé a v mnoha ohledech zcela do sebe zahleděné a neprofesionální“. Uvedl mimo jiné, že v šatně Rudolfina měl před jedním svým recitálem zakázáno se rozehrát, aby nerušil koncert souběžně konaný v přilehlé síni.

K úrovni české a zejména pražské hudební žurnalistiky podotkl, že považuje za „nevkusné a neprofesionální“, aby recenze publikovali lidé, kteří jsou studenty, v lepším případě absolventy regionálních konzervatoří.

Protichůdné reakce

Na sociálních sítích Vondráčkův dopis vyvolal protichůdné reakce. Někteří přispěvatelé s Vondráčkem souhlasili a připojili se ke kritice hudební žurnalistiky. Jiní považovali jeho odmítnutí koncertovat v Praze za „trucovité“ gesto.

„Pane Vondráčku, souhlasím s vámi. Velmi! Bylo by to na delší psaní, smutné a naštvané. Ale nerozumím tomu, že trestáte hudební Prahu, hlavně zdejší vděčné a poučené posluchače,“ napsal divadelní kritik a historik Josef Herman.

Vondráček se narodil 21. října 1986 a je považován za zcela mimořádný talent. Na klavír začal hrát již ve dvou letech, první deska mu vyšla v jedenácti, již rok před tím ale absolvoval turné po USA.

Ve třinácti letech díky rektorské výjimce začal studovat hudební obor na pedagogické fakultě Ostravské univerzity. O dva roky později debutoval s Českou filharmonií na koncertě v Rudolfinu pod vedením ruského dirigenta a klavírního virtuosa Vladimira Ashkenazyho. Studoval také na vídeňské konzervatoři a na akademii v Katovicích.

Jeho vítězství v soutěži královny Alžběty odborníci srovnávali se ziskem zlaté olympijské medaile. Vondráček se zařadil po bok slavným vítězům, jako byli Emil Gilels, Leon Fleischer, Vladimír Ashkenazy, Malcom Frager, Denis Kožuchin nebo Boris Giltburg.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme