Na nádvoří brněnského hradu Špilberk zahráli držitelé Grammy z New Yorku The Klezmatics

Skočné i tklivé písně ve čtvrtek v Brně na nádvoří hradu Špilberk zahrála uznávaná newyorská skupina The Klezmatics, která se věnuje žánru klezmer. Tradiční světskou židovskou hudbu obohacuje o modernější vlivy. Držitele Grammy pozvala Filharmonie Brno, která na hradě pod širým nebem každoročně pořádá mezinárodní festival Špilberk.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Držitelé Grammy z New Yorku The Klezmatics

Držitelé Grammy z New Yorku The Klezmatics | Zdroj: Profimedia

Kapela hraje přes 30 let a má šest členů, z nichž tři patří k těm zakládajícím. Jedná se o zpěváka a akordeonistu Lorina Sklamberga, trumpetistu Franka Londona a hráče na basu a cimbál Paula Morrissetta. Zvuk kapely doplňují ještě klarinet, saxofon, housle, klávesy, klavír a bicí. Většina členů kapely totiž ovládá a střídá více nástrojů.

Metallica zahraje v pražských Letňanech, dorazit má na 70 tisíc fanoušků

Číst článek

Ačkoliv se členové skupiny učili žánru z nahrávek předválečných mistrů, nesnaží se o muzeální rekonstrukci hudby, ale o její oživování v nových souvislostech. Řada jejich písní má politické poselství. „Věříme, že společnými silami můžeme svět změnit v lepší místo,“ řekl ve čtvrtek před jednou z písní trumpetista London.

Podle muzikologa Matěje Kratochvíla některé písně The Klezmatics varují před zneužíváním náboženství k šíření nenávisti, jiné se týkají například homosexuality nebo pocitů navozených marihuanou. „Jejich poslední studiové album z roku 2016 Apikorism/Heretics je věnováno všem heretikům, zpochybňovačům velkých pravd,“ uvedl Kratochvíl.

Slovo klezmer začalo být ve střední a východní Evropě přibližně od 17. století používáno pro židovské hudebníky hrající na svatbách a při podobných příležitostech. V 18. a 19. století se klezmer rozšířil do západní Evropy. Historické prameny jako významné centrum často zmiňují české země.

S vlnou emigrantů se v druhé polovině 19. století žánr dostal do zámoří. Tradiční melodie se tam začaly mísit s novými a klasický styl do sebe vstřebal podněty z jiných hudebních světů, s nimiž přišel v Americe do styku.

Festival Špilberk potrvá ještě týden. Největší zájem je zatím o koncert Pocta Miloši Formanovi, který bude 21. srpna. V podání Českého národního symfonického orchestru a sólistů zazní melodie z filmů Valmont, Lásky jedné plavovlásky, Amadeus nebo Vlasy. Pořádající Filharmonie Brno vystoupí ještě 22. srpna na závěrečném koncertu, a to společně s Janoska Ensemble.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme