Plameny, ohňostroje a dělobuchy. Rammstein odehráli v Praze první ze dvou koncertů

Němečtí Rammstein nepřivezli do Prahy žádné novinky. Nejmladší odehraná skladba Ich tu dir weh pochází z osm let starého alba. Přesto ve vyprodané vršovické Eden Aréně nadchli tisíce fanoušků. V neděli večer jim aplaudovalo zhruba 25 tisíc lidí. Bylo mezi nimi i množství cizinců, převážně z jejich rodného Německa. Druhý koncert se na stejném místě koná v pondělí večer.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První koncert Rammstein v Praze

První koncert Rammstein v Praze | Foto: Dita Wenigová

Fanoušci se hlasitě domáhali příchodu svých oblíbenců už dlouhé minuty před začátkem show. Když pak za zvuků sirény spadla černá opona a k nebi vyletěly červené rachejtle, vypuklo nadšení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plameny, ohňostroje a dělobuchy. Rammstein odehráli v Praze první ze dvou koncertů. Na místě natáčel Vojtěch Koval

Skupina ho ještě podpořila první písní, hitem Ramm 4, jehož refrén Ja! Nein! - Rammstein si s chutí zakřičela velká část přítomných.

Kapela v čele s hlavním autorem textů, zpěvákem Tillem Lindemannem, synem básníka a spisovatele Wernera Lindemanna, bavila fanoušky hlasitou hudbou i pyrotechnickými efekty. Ty vyzněly především ve druhé části koncertu, když se setmělo.

Lindemann si pak během energického vystoupení několikrát vyměnil kostým. Zazněly napříkald skladby Hallelujah pojednávající o zneužívání a incestu nebo Ich tu dir weh, jejímž tématem je sadomasochismus.

Velký aplaus vyvolala píseň Feuer frei! z akčního filmu xXx, ve kterém si hlavní roli zahrál Vin Diesel. Videoklip k ní se točil v lednu 2002 v Praze.

Rammstein na závěr koncertu zahráli převzatou píseň Stripped z repertoáru Depeche Mode, ovšem v drsnější verzi podpořené ohňovou show, než v jaké ji předvedla na stejném místě ve středu populární britská skupina.

Mezi přídavky se bouřící posluchači dočkali hitu Amerika kritizujícího přílišný vliv americké kultury, který podpořilo vystřelení konfet v barvách vlajky USA. Na závěr zazněl starý singl Engel z alba Sehnsucht z roku 1997.

Kapele netleskali ve vyprodané vršovické Eden Aréně jen Češi. Přijela i spousta německých fanoušků. „V Německu teď není žádná jejich sólová show, jen festivaly. Rozhodli jsme se proto přijet do Prahy, naštěstí jsme sehnali lístky," říká Thomas, který přijel do Prahy z německého Norimberka.

„Rovnou jsme si i prohlédli Prahu. Přijeli jsme ve čtvrtek a domů se chystáme až ve středu. Prohlédneme si město, zajdeme na operu a tak," popisuje jeho kamarád Andy, který na koncert dorazil z Berlína.

Lístky v Česku je vyjdou mnohem levněji. „Naposled jsem v Berlíně platil 84 Euro, tady mě to stojí zhruba 50. I to mě přesvědčilo," dodává Thomas, jehož osmiletý syn tak v Praze zažil svůj vůbec první koncert Rammstein.

Rammstein vystoupí v pondělí ve Vršovicích ještě jednou, koncert je znovu vyprodaný. Obě vystoupení doprovázejí po teroristickém útoku v Manchesteru zvýšená bezpečnostní opatření.

Vojtěch Koval, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme