V 85 letech zemřel jazzman Ellis Marsalis. Legendární klavírista z New Orleans onemocněl koronavirem

Ve věku 85 let zemřel americký jazzman Ellis Marsalis, agentuře AP to řekl jeho syn. Podle něj otec zemřel na zápal plic vyvolaný koronavirem. Marsalis patřil mezi nejvýznamnější hudebníky jazzové scény v New Orleans, kde žil a působil po desetiletí. Kromě hry na piano také vyučoval celou řadu jazzových hudebníků a zpěváků včetně skladatele Terence Blancharda nebo zpěváka a pianistu Harryho Connicka mladšího, připomíná americký list USA Today.

New Orleans Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„S obrovskou lítostí musím oznámit, že zemřel můj otec, Ellis Marsalis mladší. Vlastní příčinou úmrtí byl zápal plic, ten mu ale způsobila nemoc COVID-19,“ oznámil ve čtvrtek muzikantův syn Branford. Marsalis byl podle něj hospitalizován v sobotu. „Byl to obr mezi hudebníky i učiteli, ale byl ještě lepším otcem. Dal všechno tomu, abychom byli co nejlepší,“ uvedl jeden ze čtyř Marsalisových potomků. New Orleans je podle AP nákazou koronavirem silně zasažen. V celých Spojených státech evidují už přes 216 500 případů nákazy a na 5120 mrtvých.

Vidět přicházející jazzmany byl euforický pocit, říká organizátor focení 101 českých jazzmanů

Číst článek

O úmrtí Marsalise informovala na svém twitterovém účtu také starostka New Orleansu LaToya Cantrell. „Ellis Marsalis byl legendou. Byl symbolem toho, o čem mluvíme jako o jazzu z New Orleansu. Modlitby nás všech směřují k jeho rodině,“ napsala.

Marsalis se narodil v roce 1934 v New Orleansu a vystudoval hudební školu se zaměřením na klarinet. Ve dvaceti letech se ale zaměřil výhradně na piano. Jako hudebníci se proslavili i čtyři z jeho šesti synů - trumpetista Wynton, saxofonista Branford, trombonista Delfeayo a bubeník Jason. Ellis Marsalis byl proto někdy označován za „otce slavných synů“.

Teprve v lednu letošního roku ukončil tři desetiletí trvající smlouvu s jazzovým klubem Snug Harbor poté, co pro něj pravidelná páteční vystoupení trvající 75 minut začala být příliš vyčerpávající. V roce 2008 byl Marsalis uveden do louisianské hudební síně slávy, píše USA Today.

Českému publiku se Elis Marsalis představil v lednu 1999, kdy se svým triem vystoupil v pražském Rudolfinu po boku Českého národního symfonického orchestru řízeného americkým dirigentem Paulem Freemanem.

gak, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme