Šance pro kulturu. Návštěvníci si na pilotním koncertě v Praze poslechli Chinaski či Pavla Šporcla

Po sedmi měsících opět ožil areál holešovického Výstaviště v Praze. Na pilotní koncert kapely Chinaski a houslisty Pavla Šporcla dorazilo v úterý večer 2500 fanoušků z celého Česka. Za přísně dodržovaných protiepidemických opatřeních sledovali diváci koncert Šance pro kulturu v sektorech na sezení.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 6:38 12. 5. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstupenka na večerní koncert na pražském výstavišti tentokrát nestačila. Fanoušci museli přijít s negativním testem, dokončeným očkování nebo s potvrzením, že v posledních 90 dnech prodělali covid-19.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé na koncertě si zazpívali s Chinaski i přes roušky. Natáčel Jiří Štefl

S negativními testy ze školy přijeli studenti z Prahy, ale i fanoušci z Libčice nad Vltavou: „Jsem fanoušek skupiny Chinaski, jsem i ve fanklubu. Ta omezení musíme nějak skousnout. Buďme vůbec rádi za to, že máme tohle umožněné. Je to opravdu mimořádnost po tak dlouhé době. Pokud máme zamezit nějakému šíření a skloubit to z kulturou, tak si na test před koncertem klidně zajdeme.“

Večer zahájil houslový virtuos Šporcl, který na své modré housle zahrál mimo jiné skladbu Česká nostalgie a variace na capriccio č. 24 Nicoly Paganiniho. „Doufám, že teď koncertů bude víc a víc,“ řekl Šporcl, který kapelu Chinaski doprovodil ještě v přídavcích Venku je na nule nebo Drobná paralela.

„Totálně jsem se těšila na něco podobného, koncerty online zdaleka nemají takovou atmosféru,“ libovala si jedna z divaček.

Akce nebyla pořádána za účelem zisku, proto bylo vstupné pro zaregistrované návštěvníky zdarma. | Foto: René Volfík | Zdroj: Český rozhlas

Zpívaní s Chinaski

Fanoušci museli na koncertu sedět a nemohli si tak zatancovat - to ale nevadilo, pohybovali se totiž i v sedě. A na píseň Vrchlabí je frontman Chinaski Michal Malátný vyzval, aby si s ním zazpívali přes nasazený respirátor a to už bylo obtížnější, protože večerní teploty šplhaly k 28 stupňům. Část fanoušků sledovala koncert za branami areálu.

Na čtyřech koncertech Pražského jara bude moci být až 300 posluchačů, podmínkou bude negativní test

Číst článek

Vstupenky na akci si mohli lidé rezervovat na internetu. Akce nebyla pořádána za účelem zisku, proto bylo vstupné pro zaregistrované návštěvníky zdarma. Vystupující umělci se vzdali nároku na honorář a všechny spolupracující společnosti poskytly lidi, materiál a služby na vlastní náklady.

Pilotní koncerty pořádají také zástupci klasické hudby. Do projektu ministerstva kultury byly zařazeny čtyři koncerty Pražského jara za přítomnosti publika - první z nich se odehraje ve Smetanově síni pražského Obecního domu ve středu večer. Od 17. května budou navíc povolené venkovní akce pro 700 lidí.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme