Koncert, který se zapsal do dějin. Před 35 lety vystoupila kapela Queen na Live Aid v Londýně

Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, We Will Rock You. To jsou jen tři z nejznámějších hitů britské rockové kapely Queen, které přesně před 35 lety zazněly na mezinárodním koncertu Live Aid. Charitativní vystoupení, kterého se zúčastnily i další hudební hvězdy jako David Bowie nebo U2, znamenalo pro uskupení v čele se zpěvákem Freddiem Mercurym návrat na výsluní. Frontman ale o šest let později podlehl komplikacím způsobeným nemocí AIDS.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvaadvacetiminutová sestava, kterou si pro téměř dvě miliardy diváků na londýnském stadionu Wembley i u televizních obrazovek po celém světě kapela připravila, se skládala z šesti z jejich nejúspěšnějších skladeb. Členové Queen k výběru měli dobrý důvod: jejich poslední album posluchače příliš netáhlo a věhlas, který získali v 70. letech například albem A Night At The Opera, byl pryč.

Bohemian Rhapsody si na YouTube pustila miliarda lidí, jako první klip natočený před rokem 1990

Číst článek

Navzdory nízkým očekáváním se ale nálada publika s příchodem Mercuryho na jeviště zcela proměnila. „Freddie byl fascinující,“ vzpomíná pro americký deník USA Today hudební novinářka Lesley Ann-Jonesová, která koncert sledovala na místě. „Zdálo se, že vyvolal a koncentroval talent všech zpěváků a showmanů, kteří kdy vystoupili před ním.“

„Rozhodně měli na paměti katastrofální neúspěch jejich turné po Jižní Africe a pečlivě nacvičovali. Využili všech nejslavnějších písní,“ pokračuje novinářka Holly Thomasová. Hlavní hvězda, tehdy osmatřicetiletý Mercury, kterému lékaři diagnostikovali nákazu virem HIV o pouhé tři roky později, se přitom před koncertem necítil dobře. Jeho lékaři mu proto radili vystoupení raději zrušit.

„Vůbec o tom nechtěl slyšet,“ říká Jonesová. „V klidu do sebe hodil několik panáků vodky a vyšel na pódium. V tu chvíli se něco stalo: nálada se změnila, teplota vzrostla, hodinky přítomných se zastavily. Bylo to jako zadržet dech předtím, než přijde tsunami. A Queen do toho šli.“

Zastíněný Elton John

Na obrovský vliv Mercuryho na úspěch koncertu vzpomínal po letech i kytarista kapely Brian May. „My ostatní jsme hráli docela dobře, ale Freddie byl na úplně jiné úrovni,“ cituje hudebníka server Ultimate Classic Rock. To, že kapela Queen naprosto zastínila všechny ostatní účinkující, prý věděl dokonce i Elton John, který si údajně v zákulisí s úsměvem stěžoval, že mu Queen „vypálili rybník“.

Film Bohemian Rhapsody se stal nejvýdělečnějším filmem v Česku. Vydělal už téměř čtvrt miliardy korun

Číst článek

Přestože se kapela snažila na všeobecné nadšení po Live Aid navázat, úspěch netrval dlouho. Turné roku 1986 se sice okamžitě vyprodalo, pro kapelu se ale zároveň stalo posledním. Mercuryho zdravotní stav se totiž rapidně zhoršoval a nemoci nakonec v roce 1991 podlehl.

Přestože kapela po smrti frontmana s koncertováním úplně neskončila (v současnosti jí vokály zajišťuje zpěvák Adam Lambert, na olympiádě v Londýně v roce 2012 zase vystoupila s britskou zpěvačkou Jessie J), na úspěch Live Aid už nemohla nikdy znovu dosáhnout.

„Považuji Freddieho za nejlepšího frontmana všech dob,“ nechal se slyšet bývalý člen kapely Nirvana a protagonista kapely Foo Fighters Dave Grohl. Totéž nejspíš vědí i členové samotné kapely Queen včetně Briana Maye. „Byl to nejlepší den našich životů,“ přiznal kytarista.

Freddie Mercury stojí před davem na londýnském stadionu ve Wembley. | Zdroj: Profimedia

gak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme