Zemřel Mark Lanegan, zpěvák s nezaměnitelným hlasem. Hrál s Cobainem či PJ Harvey

Ve věku 57 let zemřel americký rockový zpěvák a skladatel Mark Lanegan, jeden z nejznámějších hlasů žánru grunge. Informovala o tom stanice BBC. Lanegan byl od 80. let členem kapely Screaming Trees, několik let působil také ve skupině Queens of the Stone Age. Během své kariéry hrál s významnými hudebníky jako Kurt Cobain, PJ Harvey či Isobel Campbellová.

Dublin Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mark Lanegan

Mark Lanegan | Foto: Sylvain Lefevre | Zdroj: Reuters

Zpěvák s nezaměnitelným hlasem, který spolu s Kurtem Cobainem stál na počátku vlny garážového rocku 90. let, zemřel podle BBC v úterý ve svém domě v Irsku. Příčiny jeho úmrtí nejsou známé, v loňském roce ale měl závažné komplikace v souvislosti s nemocí covid-19.

Zprávu o úmrtí umístili jeho blízcí v úterý na twitter zpěváka. „Náš drahý přítel Mark Lanegan odešel dnes ráno ve svém domě v Killarney, v Irsku,“ stojí ve zprávě.

Our beloved friend Mark Lanegan passed away this morning at his home in Killarney, Ireland.  A beloved singer, songwriter, author and musician he was 57 and is survived by his wife Shelley.  No other information is available at this time. We ask Please respect the family privacy

20:41 – 22. 02. 2022

7356 38808

Skupina Screaming Trees patřila k nejvýznamnějším představitelům žánru grunge, jehož centrem bylo město Seattle. Lanegan v kapele působil v letech 1984 až 2000.

Poté vystupoval s kalifornskou skupinou Queens of the Stone Age. Příležitostně spolupracoval s mnoha dalšími významnými kapelami a hudebníky, třeba si Nickem Cavem a Mobym.

Lanegan zahrál několikrát také v Brně. Vydal i dvě autobiografické knihy. V publikaci Devil In A Coma popsal své zkušenosti s nemocí covid-19 a v Sing Backwards and Weep pak svůj život hudebníka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme