Marta Kubišová, symbol sametové revoluce. Zpěvačka letos oslavila 80. narozeniny i koncertem v Lucerně

Životní příběh Marty Kubišové by vydal na celovečerní film či strhující román. Na vrcholu své kariéry koncem 60. let jí komunistický režim zakázal zpívat, její druhý manžel spolupracoval se Státní bezpečností a donášel na ni. Podepsala Chartu 77 a snažila se najít jakoukoli práci, aby uživila sebe a svou dceru. Na jeviště se vrátila po sametové revoluci a stala se jejím symbolem. Letos, 1. listopadu, oslavila osmdesáté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

PŘÍBĚHY ROKU 2022 Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marta Kubišová

Marta Kubišová | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Než 3. listopadu z jeviště pražské Lucerny děkovala Marta Kubišová za uspořádání koncertu, odehrálo se toho hodně. Na začátku léta například ředitel Programu Českého rozhlasu Ondřej Nováček řešil, jestli se jí bude líbit plakát ke koncertu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Michaely Veteškové

S příchodem podzimu pak členové Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu začali nacvičovat pět skladeb Marty Kubišové v aranžmá Petra Maláska.

„Už se nemůžu dočkat, bude tam mnoho slavných osobností, se kterými budeme zpívat, je to velká příležitost i pro náš sbor,“ uvedla tehdy jedna ze členek.

Účinkovat na Koncertě pro Martu mělo velký význam i pro jejich sbormistryni Věru Hrdinkovou. „Písničky Marty Kubišové byly pro mě osobně vždy příjemné, ráda jsem poslouchala její hlas a jeho barvu. Samozřejmě i texty a vůbec jejich náměty jsou pro mě přínosné,“ popsala sbormistryně.

Modlitba pro Martu

Lístky na koncert se vyprodaly takřka okamžitě. Výrazný modrofialový plakát s portrétem Marty Kubišové poutal pozornost po celé republice. Autor, Jaromír Švejdík, jej navrhl tak, aby ukázal, proč je Marta Kubišová a její Modlitba pro Martu symbolem proměny naší společnosti.

ZÁZNAM: Koncert pro Martu. Pocta k 80. narozeninám zpěvačky Kubišové rozezní Lucernu i vysílání Dvojky

Číst článek

Na jedné straně byla zobrazena jako mladá dívka s dozadu sčesanými dlouhými vlasy. Tento účes nosila v roce 1968, kdy nazpívala píseň pro televizní seriál Píseň pro Rudolfa III. Na druhé straně plakátu připomínala zralou ženu v brýlích, která v roce 1989 vystoupila po boku Václava Havla na balkoně domu na Václavském náměstí a zpívala Modlitbu pro Martu.

Tehdy jí bylo 48 let. Jak před dvěma lety uvedla pro Český rozhlas, začala tehdy její druhá kariérní cesta. „První byla hotová během pěti let, ta druhá tedy trvala opravdu dlouho,“ řekla tehdy Marta Kubišová.

Legendární skladbu letos zpívala také v pražské Lucerně, kam jí k osmdesátým narozeninám přišlo pogratulovat mnoho lidí.

Michaela Vetešková, ula Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme