Metallica zahrála v Praze Morriconeho i Jožina. Poslechnout si ji přišlo na 70 tisíc fanoušků

Americká kapela Metallica nabídla v pražských Letňanech nadšenému publiku písně ze své zatím poslední desky Hardwired...to Self-Destruct i staré hity. Nedělní koncert jejich turné WorldWired Tour byl vyprodaný. Podle pořadatelů dorazilo přibližně 70 tisíc návštěvníků, kteří aplaudovali typickému střídání temp a hlasitému zvuku metalových legend.

Foto a video Praha (Aktualizováno: 8:11 19. 8. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koncert nejprve odstartovaly předkapely Bokassa a Ghost. A pak už nastoupila Metallica se skladbou Ennia Morriconeho nazvanou Ecstasy of Gold z legendárního westernu Hodný, zlý a ošklivý.

Píseň doprovázela projekce záběrů z epického spaghetti westernu z roku 1966. A velké projekční plochy umožnily zdarma sledovat dění na jevišti i stovkám příchozích z pole za areálem.

Kapela pak nastoupila s písní Hardwired z alba ze svého desátého studiového alba Hardwired...to Self-Destruct vydaného v roce 2016. Čtveřice ve složení Kirk Hammett (kytara), Robert Trujillo (baskytara), Lars Ulrich (bicí) a lídr kapely James Hetfield (zpěv, doprovodná kytara) poté fanouškům nabídla starší písně jako Ride the Lightning nebo The Unforgiven.

Metalliku tvoří Kirk Hammett (kytara), Robert Trujillo (baskytara), Lars Ulrich (bicí) a lídr kapely James Hetfield (zpěv, doprovodná kytara). | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Metallica za podpory projekce i pyrotechnických a laserových efektů zahrála méně zažité skladby z posledního alba jako Moth Into Flame nebo oblíbené písně Master of Puppets nebo Seek & Destroy.

V závěru nechyběla ani pravděpodobně nejslavnější skladba Metalliky Nothing Else Matters, kterou Hetfield složil pro svoji manželku a nechtěl ji prý původně dát kapele k dispozici, protože mu přišla příliš osobní. Zpěvák během koncertu připomněl, že Metallica hraje už od roku 1981. „Mám nejlepší práci na světě,“ prohlásil James Hetfield.

Stejně jako loni v pražské O2 areně američtí metalisté zaujali přítomné, když zahráli a v češtině zazpívali song Ivana Mládka Jožin z Bažin. Skladbu na projekční ploše doplnily archivní záběry Ivana Mládka a Ivo Pešáka.

Příznivci Metalliky se v okolí místa koncertu začali scházet již několik hodin před začátkem koncertu.

‚Rusko, milujeme tě!‘ vzkázala kapela Rammstein. Polibkem na pódiu dali najevo odpor proti homofobii

Číst článek

Tisíce hudebních fanoušků všech generací, často v černých trikách s logem své oblíbené kapely, obsadily prostory před vchody do areálu, kam začali první nedočkavce pouštět po 14.00.

Mezi přítomnými bylo mnoho návštěvníků z Polska, kde je Metallica velmi populární, slyšet je i angličtina, němčina, maďarština a ruština.

„V Polsku letos Metallica bude hrát až ve Varšavě, a když je takhle blízko, nemohl jsem si nechat ujít možnost ji slyšet,“ uvedl fanoušek Tadeusz, který přijel z Vratislavi.

Přestože metro zaplnily odpoledne davy lidí, obešel se příjezd na koncert bez problémů. V úvodu koncertu měli plné ruce práce pořadatelé, když museli zasáhnout proti několika neukázněným fanouškům, kteří se prodrali na plošinu určenou pro vozíčkáře. Další návštěvník se pokusil vylézt na lešení tribuny k sezení. Několik opilých lidí ochranka vyvedla z areálu.

Koncert taképrovázela velká dopravní opatření. V místě jeho konání nebylo k dispozici parkování. Městská hromadná doprava byla posílena. Od 6.00 do 24.00 hodin byly pro dopravu uzavřeny okolní komunikace. Vjezd byl povolen pouze vozidlům městské hromadné dopravy, integrované záchranné služby, držitelům vjezdových rezidenčních karet v Praze 18 a 19 a zákazníkům provozoven Kbely.

O Metallice

Metallica v Česku hraje opakovaně, naposledy loni v dubnu vystoupila v pražské O2 areně a zaujala přítomné, když poprvé zahrála a v češtině zazpívala song Ivana Mládka Jožin z Bažin. Nyní Metallica vyrazila do Velké Británie a Evropy s WorldWired Tour, které odstartovalo 1. května 2019 v Lisabonu.

Metalliku založil v roce 1981 v Los Angeles Lars Ulrich spolu s Jamesem Hetfieldem. Thrash metalová kapela získala velký ohlas na desky Ride the Lightning z roku 1984 a Master of Puppets z roku 1986. Druhá z nich se stala prvním metalovým albem, které zařadila americká Kongresová knihovna do Národního registru nahrávek. Mezi hudební superhvězdy katapultovala kapelu deska Metallica (černé album) z roku 1991.

Metallica v Česku hraje opakovaně, naposledy loni v dubnu vystoupila v pražské O2 areně a zaujala přítomné, když zahrála a v češtině zazpívala song Ivana Mládka Jožin z Bažin. | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme