Jeho verze Hallelujah se objevila ve Shrekovi. John Cale zahraje v Praze i skladby Velvet Underground

Narodil se ve Walesu, v New Yorku zakládal Velvet Underground a zanedlouho přijede do Prahy. Mluvíme o zpěváku a skladateli John Caleovi, který v červnu vystoupí na Metronome festivalu v pražských Holešovicích.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Cale se proslavil především jako spoluzakladatel a violista kapely Velvet Underground. Natočil s ní dvě desky a poté po neshodách s frontmanem Lou Reedem z kapely odešel.

Důvodem bylo prý to, že jeho přístup k tvorbě a nahrávání byl pro Lou Reeda příliš experimentální. Na většině svých pozdějších sólových desek přitom John Cale nijak výstředně nepůsobil.

„Zřejmě si byl i vědom, že jestliže chce získat nějaké publikum, tak nemůže úplně utíkat k experimentálním záležitostem,“ říká hudební publicista Ondřej Konrád.

V roce 1991 John Cale pro desku I'm Your Fan, která byla poctou Leonardu Cohenovi, nahrál cover verzi skladby Hallelujah – píseň postavil jen na doprovodu piana a oproti původní Cohenově verzi ji trochu zrychlil.

John Cale v Praze

Svoje skladby a zřejmě i několik od Velvet Underground John Cale zahraje na Výstavišti v pražských Holešovicích v pátek 22. června.

Caleovo pojetí Hallelujah se natolik uchytilo, že pozdější předělávky skladby vycházely právě z něj. Caleova verze písně se pak objevila třeba i v animovaném filmu Shrek.

John Cale vystupuje v Česku poměrně pravidelně. V roce 1994 se například stal kmotrem Divadla Archa, pro které dokonce spoluvytvářel originální otevírací ceremonii. V roce 2014 vystoupil třeba i na vyhlášení Cen paměti národa v Národním divadle.

Zapsal se navíc i do české hudební tvorby, když se skladatelsky i instrumentálně podílel na debutové sólové desce Ivana Krále z roku 1995.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme