Zemřel mexický zpěvák José José. Fanoušci ho uctili spontánním koncertem v ulicích hlavního města

Mexičané oplakávají ztrátu jedné ze svých hudebních legend. Ve věku 71 let zemřel populární zpěvák José José a lidé se spontánně vydali do ulic. Na hvězdu vzpomínají i politici včetně mexického prezidenta.

Tento článek je více než rok starý.

Mexico City Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Populární mexický zpěvák José José

Populární mexický zpěvák José José | Foto: Eric Thayer | Zdroj: Reuters

Fanoušci hudební ikony Josého Josého, kterému se přezdívalo Princ, se po rozšíření zprávy o jeho smrti vypravili do centra hlavního města Mexico City. Shromáždili se u zpěvákovy sochy, kde položili věnce a zapálili svíčky.

Co rozděluje, může i spojovat. Umělec instalovat na hraniční plot mezi Mexikem a USA houpačky

Číst článek

Vzpomínání se neslo spíš v oslavném duchu. Lidé se při improvizovaném poslechu nejpopulárnějších skladeb smáli a tleskali. „Se sourozenci jsme na jeho hudbě vyrůstali. Budu si ho pamatovat jako jednoho z nejlepších mexických zpěváků vůbec. Byl velikou ikonou romantických skladeb,“ citoval Radiožurnál dlouholetého fanouška Elisea.

A vzpomínala i oficiální místa. Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador zprávu o smrti zpěváka označil za smutnou. Jeho tvorba prý prezidentově generaci často dělala radost. Ministerstvo kultury o něm prohlásilo, že patřil k nejmilovanějším hlasům Mexika.

Hudebník s vlastním jménem José Rómulo Sosa Ortiz se proslavil v 70. letech s písněmi, jako je El Triste. Už v této době je na dobových záběrech vidět, že José José byl miláčkem davů. Proslavil se svými melancholickými texty, širokým rozsahem ale také vytříbeným módním stylem.

Ještě větší úspěch zpěvák zaznamenal o dekádu později. V roce 1983 vyšlo jeho nejpopulárnější album s názvem Secretos, tedy Tajemství.

Hudba, která bortí bariéry. Drážďanští symfonici hráli v Mexiku proti Trumpově zdi

Číst článek

Během pěti dekád působil José José i jako textař a občas se objevil i před kamerou. Několikrát ho nominovali na americkou cenu Grammy. A v roce 2004 získal latinskou verzi těchto ocenění. Na hollywoodském chodníku slávy má mexický Princ písní od stejného roku svou hvězdu. Jeho hudbu si údajně oblíbili také Japonci nebo Rusové.

José José se během života potýkal i se závislostí na alkoholu a drogách. Osudnou se mu ale stala až rakovina slinivky, kterou mu doktoři diagnostikovali před dvěma lety. Zemřel ve Spojených státech na léčení v jedné z floridských nemocnic. Přestože ho v roce 2017 už selhával hlas, ještě stále vystupoval. Diváky okouzlil například koncertem na Portoriku.

Ladislav Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme