Michal David: Vyznamenání si velmi vážím, přijdu si ho převzít

Zpěvák Michal David přijme 28. října na Pražském hradě státní vyznamenání. Uvedl to pro server iROZHLAS.cz. Převzít si ho přijde osobně. Prezident Miloš Zeman v neděli oznámil, že Davida vyznamená proto, že celý svůj život zpívá milionům diváků.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvák Michal David

Zpěvák Michal David | Zdroj: Profimedia

„Vyznamenání od pana prezidenta si velice vážím a přijdu ho osobně přijmout,“ reagoval na dotaz serveru iROZHLAS.cz popový zpěvák Michal David, který dříve podpořil Miloše Zemana v prezidentské kampani.

Prezident vyznamená Michala Davida. Zlepšil podle něj život v České republice

Číst článek

Vyznamenání pro Davida potvrdil prezident Zeman v prvním povolebním rozhovoru pro Blesk.cz.

„Moje kritérium je velmi jednoduché. To vyznamenání mají dostat lidé za celoživotní práci, kterou zlepšili život v České republice,“ řekl Zeman, podle čeho se rozhoduje o udělení státního vyznamenání. Zpěvák Michal David podle něj dané kritérium naplnil, protože celý život zpívá milionům lidí.

Hlava státu rovněž podotkla, že ji nepřekvapí, pokud se k vyznamenání Davida objeví kritické hlasy. „Každé jméno vyvolá kontroverzi. U Michala Davida nemůžete říkat, že nic v životě nedokázal,“ řekl Zeman. „Lidská závist obecně a v Česku zvláště je téměř nekonečná.“

Za Michala Davida se postavila i zpěvačka Helena Vondráčková, která státní vyznamenání převzala loni.

„Vzhledem k tomu, že Michal David patří k největším hitmakerům populární hudby poslední doby, je autorem hudby k mnoha úspěšným muzikálům, je zároveň výborný aranžér a jako jeden z mála zpěváků vyprodává velké koncertní sály a baví statisíce diváků, mu toto ocenění právem patří,“ řekla podle iDnes.cz Vondráčková.

Kdo bude oceněn?

Vyznamenání předá prezident Miloš Zeman tradičně 28. října na Pražském hradě. Každoročně ocení zhruba třicet až čtyřicet osobností. Letošní předávání ale bude o něco významnější, protože se koná na 100. výročí vzniku Československa.

S nasazením vlastního života zachránila před autem čtyři děti. Nyní učitelku z Jívové vyznamená prezident

Číst článek

Prezident už dříve oznámil, že kromě Michala Davida vyznamená učitelku mateřské školy z Jívové na Olomoucku Darinu Nešporovou za záchranu života předškoláků nebo snowboardistku, lyžařku a dvojnásobnou olympijskou vítězku Ester Ledeckou.

Vyznamenání podle prezidenta dostane také bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, která má se Zemanem dlouhodobě nadstandardní vztahy.

Třem českým vojákům, kteří zemřeli při teroristickém útoku v Afghánistánu, pak prezident udělí in memoriam medaili Za hrdinství.

Premiérovi a jednomu z mužů 28. října Antonínu Švehlovi pak Zeman udělí nejvyšší české vyznamenání Řád bílého lva.

Prezident naopak odmítl, že by vyznamenal například Zdenu Mašínovou, komunisty perzekvovanou a vězněnou sestru odbojářů, jejíhož otce popravili nacisti. A označil ji jen za „něčí sestru“.

Prezident Zeman již v předchozích letech vyznamenal řadu hudebních osobností Česka. Ocenění převzali například Daniel Hůlka, Helena Vondáčková, Václav Neckář, Lucie Bílá, Yvetta Simonová, Felix Slováček, Štefan Margita, Soňa Červená, Eva Urbanová nebo Jaromír Nohavica.

Michal David, milovaný a nenáviděný

Cesta populárního zpěváka a skladatele, který se narodil jako Vladimír Štancl do známého cirkusového rodu Kludských, začínala u jazzu. Zároveň ho ale zlákala populární hudba. Začal proto spolupracovat se známým českým producentem Františkem Janečkem, který mu později dal i nové jméno Michal David.

Jeho kariéra dosáhla poprvé vrcholu v osmdesátých letech, kdy byl jednou z největších hvězd československé populární hudby. Jeho skladby zní například ve filmech Láska z pasáže, Kamarád do deště nebo Discopříběh.

Zároveň byl ale také autorem spartakiádní skladby Poupata z roku 1985 a řada lidí ho kvůli spolupráci s komunistickým režimem vnímala negativně.

„Myslím, že žádný komunistický prominent nejsem. Jenom jsem dělal muziku, která se líbila tehdy a líbí se i teď," reagoval v minulosti David, který se pak v devadesátých letech soudil o dům, který koupil jako konfiskát po emigrantech. „Jsem proplouvač. Celý život jsem proplouval…. Být moc doleva nebo doprava není dobré,“ řekl také.

Koncert pro Zemanovy příznivce stál přes půl milionu. Nejdražší byl raut, osvětlení a ozvučení

Číst článek

Po revoluci se tak někdejší nadaný jazzman stáhl do ústraní. K návratu do hudebního života mu pomohlo vítězství českých hokejistů na olympijském turnaji století v Naganu, kdy složil píseň Správnej tým. Tuto skladbu pak zazpíval před volbami v roce 2010, kdy patřil k hlavním hvězdám kampaně ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem.

Mezi jeho největší hity patří Nonstop, Největší z nálezů a ztrát, Pár přátel, Colu, pijeme colu, Nenapovídej, Decibely lásky nebo Céčka, sbírá céčka. Za svou kariéru prodal podle svých oficiálních stránek víc než 3,5 milionu nosičů a napsal přes 600 písní. Před osmi lety vyprodal O2 arenu v Praze při koncertu k padesátinám.

Několikát získal Slavíka za druhé nebo třetí místo. Naposledy v roce 2017 obsadil v této anketě druhé místo za Karlem Gottem. Dříve také dvakrát vyhrál televizní cenu TýTý v kategorii zpěvák roku.

David sklízí úspěchy také jako producent a autor muzikálů. Na kontě má divácky úspěšné tituly jako Tři mušketýři, Kleopatra nebo Mona Lisa, na kterých spolupracoval třeba s Lou Fanánkem Hagenem. A ačkoli se živil a živí populární hudbou, na jazz nikdy nezanevřel.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme