Bojoval proti fašistické okupaci a diktatuře. Zemřel slavný hudební skladatel Theodorakis

Ve věku 96 let zemřel v Aténách jeden z nejslavnějších řeckých hudebních skladatelů Mikis Theodorakis, známý zejména jako autor hudby k filmu Řek Zorba. Theodorakis proslul i politickými aktivitami, bojoval proti fašistické okupaci, proti diktatuře vojenské junty a v tomto století se zapojil i do demonstrací proti úsporným opatřením přijatým řeckou vládou kvůli finanční krizi.

Tento článek je více než rok starý.

Atény Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikis Theodorakis na archivním snímku z roku 2018

Mikis Theodorakis na archivním snímku z roku 2018 | Foto: Costas Baltas | Zdroj: Reuters

Theodorakis měl v posledních letech problémy se srdcem a před dvěma roky mu lékaři voperovali kardiostimulátor. Jeho úmrtí také potvrdilo řecké ministerstvo kultury.

„V úterý jsme ztratili část řecké duše. Mikis Theodorakis, Mikis učitel, intelektuál, radikál, náš Mikis odešel,“ uvedla ministryně kultury Lina Mendoniová.

Zájem o hudební nástroje byl i přes pandemii koronaviru velký. Firma v Lubech plánuje další rozvoj

Číst článek

Theodorakis se narodil 29. července 1925 na ostrově Chios. Hudbu studoval v Aténách a v Paříži, v letech 1990 až 1992 byl ministrem kultury.

Ve světě jej nejvíce proslavila hudba k filmu Řek Zorba (1964), byl ale autorem velmi rozsáhlého díla, k němuž patří také symfonie a oratoria nebo opera a balet.

Zemřel legendární hudební producent Phil Spector. Poslední roky strávil ve vězení za vraždu

Číst článek

Proslul i politickými aktivitami - zúčastnil se odboje proti fašistické okupaci, jako komunista se zapojil do občanské války na konci 40. let a bojoval i proti diktatuře vojenské junty z let 1967 až 1974. Na počátku finanční krize v Řecku v roce 2010 byl proti úsporným opatřením požadovaným mezinárodními věřiteli. Při jedné z demonstrací před budovou parlamentu v Aténách byl v davu, proti němuž byl použit slzný plyn.

V posledních letech se vyslovoval proti dohodě mezi Řeckem a Makedonií ve sporu o nový název této sousední země.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme