Historický úspěch. Mikolas Josef vybojoval na Eurovizi šesté místo, zvítězila Izraelka Netta

Zpěvák Mikolas Josef získal pro Česko historicky nejlepší umístění v mezinárodní hudební soutěži Eurovize. Ve finále ze soboty na neděli obsadil v Lisabonu šestou příčku. Vítězkou se stala izraelská zpěvačka Netta.

Video Lisabon Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soutěže se letos účastnili zástupci 43 zemí. O výsledcích klání rozhodují hlasy národních porotců všech zúčastněných států, k nimž se pak přičtou hlasy diváků. Právě u nich měl Mikolas Josef, který vystoupil s vlastní písní Lie to Me, velký úspěch.

‚V Eurovizi jsem nováčkem, učím se.‘ Mikolas Josef se připravuje na sobotní velké finále

Číst článek

Po hlasování odborných porotců byl český interpret na 15. místě, hlasy diváků ho ale nakonec vynesly až na šestou příčku.

Vítězná pětadvacetiletá Izraelka Netta Barzilaiová se svou skladbou Toy byla favoritkou klání. Druhé místo obsadila rovněž favorizovaná kyperská zpěvačka Eleni Foureiraová a třetí příčku Rakušan Cesár Sampson.

Účast českého zpěváka byla už v semifinále ohrožena kvůli poranění páteře, které Mikolas Josef utrpěl koncem dubna při zkoušce na soutěž.

Byl sice převezen do nemocnice, nicméně o několik dní později úspěšně absolvoval další zkoušku, i když bez původně chystaných akrobatických prvků. Ve finále si na závěrečné salto troufl, za což byl odměněn bouřlivým potleskem.

Vítězství zpěvačky Netty znamená, že příští rok bude pořadatelskou zemí Eurovize Izrael.

Prvním Čechem na Eurovizi byl Gott

Česká republika se soutěže zúčastnila v letech 2007, 2008, 2009, 2015, 2016 a 2017. Do finále se dokázala probojovat pouze jednou, a to zásluhou Gabriely Gunčíkové, která v roce 2016 s písní I Stand obsadila 25. místo.

Po stopách Čechů v Eurovizi: Karel Gott se změnil v Rakušana, letos bodujete, říká historik soutěže

Číst článek

Vůbec prvním Čechem, který v Eurovizi zpíval, byl v roce 1968 Karel Gott. Zastupoval ale Rakousko s písní Tausend Fenster a skončil na třináctém místě ze 17.

Skladatel, zpěvák a multiinstrumentalista Mikolas Josef debutoval před třemi lety singlem a videoklipem Hands Bloody. Do širšího povědomí fanoušků se dostal ale až následujícími skladbami Free a Believe.

Píseň Believe mu zajistila pozvání od hudebního producenta Nikodema Milewského do Vídně, kde Josef dnes převážně žije.

S Milewským spolupracoval i na soutěžním singlu Lie to Me. K anglicky zpívané skladbě si také sám režíroval klip, který má na YouTube přes tři miliony zhlédnutí.

Mikolas Josef přivezl na Eurovizi svou píseň Lie To Me | Foto: Armando Franca | Zdroj: ČTK/AP

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme