Neznámé nahrávky Milese Davise na novém albu, 27 let po hudebníkově smrti je vydal jeho synovec

Více než 27 let po smrti jazzového průkopníka Milese Davise vychází jeho nové album. Trumpetista, který je považovaný za jednoho z nejvýraznějších hudebníků 20. století, na něm začal pracovat v roce 1985.

USA Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miles Davis - 70. léta

Miles Davis - 70. léta | Foto: Sandy Speiser

Miles Davis ale album Rubberband nikdy nedokončil, protože odbočil k jiné desce. V roce 2017 ale ztracené nahrávky našli producenti a synovec hudebníka a rozhodli se je vydat.

Manželka si už na moje troubení zvykla, říká jazzový trumpetista Laco Déczi

Číst článek

Posluchači se můžou těšit na 11 písní. O vokály se postarala například R&B zpěvačka Lalah Hathawayová.

Trumpetista, který byl známý díky své originalitě, pestrosti a improvizaci stojí i za nejprodávanější deskou jazzové historie Kind of Blue. Klíčové album, které vyšlo před 60 lety, 17. srpna 1959, mělo značný vliv na jazz, rock i vážnou hudbu a řada hudebníků je považuje za jedno z nejvlivnějších alb v historii hudby. Ve Spojených státech čtyřnásobně platinové album (prodány více než čtyři miliony kopií) se umisťuje na předních místech v žebříčcích nejlepších alb všech dob - například ve slavné anketě 500 nejlepších desek všech dob, pořádané v roce 2003 americkým magazínem Rolling Stone, skončilo na 12. místě.

Milovník rychlých aut a boxu Miles Davis, který se nevyhýbal drogám a alkoholu, zemřel v roce 1991 v pětašedesáti letech v kalifornské Santa Monice. Jeho umění ale zůstává nezapomenutelné. „Vím, co jsem udělal pro hudbu, ale nenazývejte mě legendou. Říkejte mi prostě Miles Davis,“ pronesl pár let před smrtí. V roce 2006 byl také uveden do Rock 'n' Rollové síně slávy.

Jiří Štefl, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme