Zemřel Miro Žbirka. Autor hitů Biely kvet či 22 dní natáčel i v legendárním studiu Abbey Road

Zemřel zpěvák a hudební skladatel Miro Žbirka, bylo mu 69 let. Informaci potvrdila Radiožurnálu manželka Kateřina. Začínal ve skupině Modus, získal ocenění Bratislavská lyra, pak pokračoval ve skupině Limit a následně se vydal na sólovou dráhu. V roce 1982 stal prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhým, kdo dokázal porazit Karla Gotta.

Bratislava (Aktualizováno: 20:59 10. 11. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hudebník měl už delší dobu zdravotní problémy. Jeho manželka Kateřina pro slovenský deník Nový čas řekla, že jeho úmrtí souvisí s opakovanými záněty plic. „Byla jsem s ním až do konce,“ uvedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Připomeňte si klíčové momenty z kariéry Mira Žbirky

Miroslav Žbirka se narodil 21. října 1952 v Bratislavě. Byl synem Slováka Šimona Žbirky a Angličanky Ruth Galeové. Matka učila malého Miroslava anglicky a podporovala ho i v hudbě, ke které ho přivedli starší sourozenci.

Přezdívku Meky dostal Žbirka už v mládí od kamaráda, který se nechal inspirovat celebritami, jejichž jména začínalo na „Mac“. „Když přijeli hostovat kanadští hokejisté na Slovensko, hodně se jich jmenovalo Mac. Já uměl taky anglicky, a tak jsem byl Meky,“ vzpomínal v minulosti Žbirka.

Jeho umělecké jméno se ale později nesetkalo s úspěchem. „Přišla mi taková odpověď, že to nejde, co to je za jméno Meky. Že musím být Miroslav. Tedy začal jsem jako Meky, ale nebylo mi to povoleno,“ popsal před třemi lety pro Český rozhlas.

V roce 1977 získal společně s Jánem Lehotským a Marikou Gombitovou zlatou Bratislavskou lyru za písničku Úsměv. O čtyři roky později založil s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na sólovou dráhu. Na počátku 90. let moderoval pořad Rhytmick, kde mnozí diváci poprvé v životě zhlédli zahraniční videoklipy.

Žbirka získal řadu hudebních ocenění a odehrál koncerty v Česku i v zahraničí. Mezi jeho nejznámější hity patří Biely kvet, Atlantída, Balada o polných vtákoch nebo třeba 22 dní. „Název má mnoho výkladů, ale nikdy nemohla mít jiný text. Přiletělo ke mně 22 dní a nikdy to nemohlo být méně nebo více,“ přiblížil zpěvák vznik písně v pořadu Host Lucie Výborné.

Zlomový bod

V roce 2012, když mu bylo 60, natočil novou píseň Love Shines ve slavném londýnském studiu Abbey Road, které využívali i The Beatles nebo Pink Floyd. Na ikonické místo se vrátil o tři roky později a nahrál desku Double Album.

Na skladbách, jež vznikly, hrají také kytaristé Robbie McIntosh a Hamish Stuart. Oba se podíleli na sólových albech bývalého člena Beatles Paula McCartneyho Flowers in The Dirt (s hitem My Brave Face) a Off The Ground (s Hope Of Deliverance).

„Dělají se tam ohromné a úžasné projekty. Nebo pak tam nahrávají takoví blázni, jako jsem já. Tam není nic nemožné. Ale musíte být i opatrní, abyste tam něco neznesvětili. Já si tam plním své sny,“ vzpomínal před pár lety.

Loňský koncert Mira Žbirky z Vinohradské nemocnice:

Mezi třemi domovy

O zpěvákovi loni vznikl i dokument, který točil režisér Šimon Šafránek. Autor ho ve filmu popisuje jako člověka se třemi domovy – Prahou, Bratislavou a Londýnem. „Myslím si, že Anglie je pro Mekyho něco jako spirituální vlast,“ uvedl vloni v červenci Šafránek pro Český rozhlas Vltava.

Film také připomněl, že Žbirka nebyl jenom autorem romantických balad, ale věnoval se i elektronické hudbě. „Když v roce 1982 porazil se skupinou Limit Karla Gotta ve Zlatém slavíkovi, mohl dál točit písničky typu Atlantida. On se ale spolu s Laco Lučeničem rozhodl udělat tlustou čáru a začal dělat elektroniku, čímž řadu fanoušků zklamal,“ dodal Šafránek.

Dokument vycházel z šest let staré životopisné knihy spisovatele Jana Vedrala, který ve středu na vlnách Radiožurnálu na Žbirku zavzpomínal. „Meky Žbirka byl gentleman česko-slovenské hudební scény,“ řekl.

Zpráva o úmrtí vyvolala vlnu reakcí na rodném Slovensku i v České republice. Soustrast, smutek a obdiv vyjadřovali na sociálních sítích fanoušci, kolegové, umělci, politici. „Jeho písničky jsou moje mládí. A nejsem rozhodně sám. Žili jsme jím všichni. Atlantida je nej,“ napsal na twitteru třeba český premiér Andrej Babiš, který se stejně jako Žbirka narodil v Bratislavě.

Dominika Kubištová, Adéla Paruchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme