Mladé české hudební talenty prorážejí na evropskou scénu. Představí se v garážích Českého rozhlasu

Rock'n'rollový Lazer Viking, mistr zvukových technologií HRTL nebo kyberpunkem inspirovaná zpěvačka Zagami Jericho. To jsou jen některé z vycházejících hvězd mladé české hudební scény, jejichž význam začíná přerůstat hranice země. Díky hudebně exportnímu projektu Czeching jeden z pětice nominovaných hudebníků a kapel již brzy zamíří do evropských klubů, rádií i na hudební festivaly.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BA:ZEL na Czeching Showcase 2016 v garážích Českého rozhlasu

BA:ZEL na Czeching Showcase 2016 v garážích Českého rozhlasu | Foto: Jiří Šeda | Zdroj: Český rozhlas

Pro začínající hudebníky zejména z menších zemí bývá bez státní systémové podpory složité prorazit v zahraničí. Kvalitní současná hudba přitom dokáže značně posílit obraz celé země ve světě, jako se to dříve povedlo na Islandu a v dalších skandinávských zemích. Od letošního jara proto má i Česká republika svou hudebně exportní kancelář, která se věnuje propagaci české hudby v zahraničí.

Multimediální umělec Floex představí společný projekt se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu

Číst článek

Czech Music Office podporuje také Czeching, projekt Radia Wave, který se za několik let rozrostl z debatní platformy na zásadní nástroj českého hudebního exportu a i letos vyvrcholí sérií přednášek a koncertů pro veřejnost Czeching Showcase, pořádanou ve středu 27. září ve studiích a garážích Českého rozhlasu (více o akci také na Facebooku akce ZDE).

„Radio Wave se dlouhodobě zaměřuje na vyhledávání talentů na české hudební scéně. Chceme využít spolupráce s řadou evropských rozhlasových stanic pro mladé a hudbu českých talentů poslat na evropská pódia i do vysílání jednotlivých rádií,“ popisuje smysl projektu šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.

Projekt Radia Wave Czeching Showcase se koná v garážích Českého rozhlasu | Foto: Jiří Šeda | Zdroj: Český rozhlas

Do letošního ročníku bylo nominováno pět hudebníků a kapel, které vybrali renomovaní hudební publicisté a dramaturgové. Kromě samotných hudebních kvalit nominovaných hrály při rozhodování svou roli i aktuální hudební trendy na evropské scéně, předpoklad úspěchu v zahraničí nebo složitost produkce vystoupení daného interpreta.

Česko produkuje technologické experty i energické showmany

„Cold Cold Nights mají skvělou desku, což by měl být základ, když se kapelu někdo pokouší doporučovat, nebo s ní chce nějak pracovat. A pak jsou také hodně vyhraní. Díky tomu, že hrají hodně, jsou schopní zahrát kdekoliv,“ popisuje šéfredaktor časopisu FullMoon Michal Pařízek hlavní devizy indie folkové kapely vedené písničkářem Jakubem Jiráskem.

Cold Cold Nights na debutové desce (The) Last Summer nedávno přinesli svědectví o realitě své generace, která se potácí mezi neomezenými možnostmi, zodpovědností a rozpadem hodnot.

Íránsko-nizozemská zpěvačka Sevdaliza na Czeching Showcase 2016 | Foto: Jiří Šeda | Zdroj: Český rozhlas

Další z nominovaných je mladá producentka a zpěvačka Zagami Jericho, kterou do exportní soutěže nominoval Jiří Špičák, hudební dramaturg Radia Wave. „U Zagami je strašně zřetelný posun. Všechno si dělá sama a je velká solitérka. Chce si vše sama kontrolovat od vizuálů až po to, že si vše sama produkuje a zároveň zpívá," říká Špičák.

V hudbě Zagami Jericho se ozývají vlivy new wave, synthpopu, chillwave nebo trapu, a za sebou má již nominaci na cenu Vinyla za objev roku.

„HRTL je podle mě nejlepší adept na export. Směr, který si zvolil, není jen jeho láska a koníček, ale také profese mimo samotnou tvorbu. Co se týče performerství, je v České republice jeden z nejlepších. V tom je jeho velká síla,“ říká o Leoši Hertovi alias HRTL Tomáš Kelar, dramaturg brněnského klubu Kabinet Múz.

Hort je producent, zakladatel kazetového vydavatelství Bükko Tapes a talentovaný virtuos v oblasti modulární syntezátorů a dalších technologií elektronické hudby. Podle Kelara je jednou z jeho hlavních deviz i nenáročné zahraniční cestování ve srovnání s vícečlennou kapelou a síla živých koncertů.

Strhující a originální živá vystoupení jsou často skloňována i v souvislosti s Jakubem Kaifoszem, kterého s jeho alter egem Lazer Viking nominoval Michal Brenner, dramaturg pražského klubu MeetFactory. "Ta kapela obstojí v zahraniční konkurenci díky showmanství Kuby Kaifosze, který je na pódiu šílený extrovert a dokáže udělat show, která působí tady na té malé české scéně jako zjevení," vysvětluje Brenner. 

Posledním z letošních nominovaných je producentské seskupení WLW8. "Jejich hudba se skvěle hodí do rádiových rotací. Mohla by znít vedle spousty dalších věcí nejen v Evropě, ale klidně i v Americe, kde právě střídavě žiji,” komentuje jejich potenciál redaktorka Radia Wave Veronika Ruppert. Hudba WLW8 se už objevila i v televizním seriálu Ballers na stanici HBO a respektované weby Hype Machine a Indie Shuffle jejich skladby zařadily do výběru nejlepších tanečních hitů.

Vítěze čekají zahraniční festivaly, kluby i natáčení vinylu v Karlíně

Svůj set odehraje po vyhlášení vítěze na akci Czeching Showcase  v garážích Českého rozhlasu na Vinohradské ulici v Praze i známá britská DJka Mary Anne Hobbs. „Mary Anne Hobbs je velmi důležitou elektronické scény, má na ně skvělý čich a z mnoha jejích doporučení se staly trendy. Je jednou z těch osobností, které mohou být inspirací pro hudební publicisty a DJe, ale i pro samotné hudebníky. Proto jsme rádi, že zakončí Czeching Showcase svým DJ setem, a že přijala také naše pozvání do podvečerní diskuze,“ komentuje účast britské legendy koordinátorka Czechingu Marie Čtveráčková.

Pro absolutního vítěze budou čeští porotci hlasovat spolu se zahraniční porotou, ve které zasednou zástupci evropských rozhlasů od Islandu po Polsko, ale i dramaturg největšího showcaseového festivalu Eurosonic, na kterém si vítěz bude moci zahrát v lednu 2018.

Český rozhlas vítězi zajistí nahrání nového EP v rozhlasovém studiu v Karlíně a nahrávku zařadí do hudební výměny Evropské vysílací unie, ze které do svého programu čerpá mnoho dalších evropských stanic. V minulých letech vyslali porotci na cestu k zahraničnímu publiku kapely Wild Tides, VR/NOBODY, Himalayan Dalai Lama a písničkářku a skladatelku Never Sol.

Letos si absolutní vítězové nově zahrají ve dvou klubech sítě Liveurope, která sdružuje čtrnáct evropských klubů, jež si navzájem doporučují mladé talenty. Z nominovaných kapel si svého favorita vyberou i posluchači. Vítěz posluchačského hlasování získá podporu na propagaci, možnost zahrát si na jedné z akcí Radia Wave a zařazení nahrávek do mezinárodní hudební výměny.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme