Svatováclavský hudební festival propojí české a polské Slezsko. Diváky čekají koncerty vážné a jazzové hudby

Série šesti koncertů vážné a jazzové hudby propojí české a polské Slezsko. Uskuteční se od 19. října do 8. prosince například v Ostravě, Bruntále či v polských Gliwicích. Polští interpreti budou vystupovat v Česku, čeští zase v polských městech. Za akcí stojí tým pořádající Svatováclavský hudební festival. Novinářům to ve středu řekl jeho ředitel Igor Františák.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Svatováclavského hudebního festivalu.

Logo Svatováclavského hudebního festivalu. | Foto: Svatováclavský hudební festival | Zdroj: Svatováclavský hudební festival

Iniciativa Muzika bez hranic navazuje na projekt Hudební výlety. Tím chtějí pořadatelé festivalu rozšířit hudbu do měst a míst, kam se běžně nedostává. Nový projekt se bude zaměřovat hlavně na vážnou hudbu a jazz.

Začíná 23. ročník mezinárodního festivalu Struny podzimu. Otevře ho zpěvačka Laura Mvula

Číst článek

„V budoucnu doufám, že i na folklor. Protože ten je na obou stranách státní hranice podobný,“ řekl Františák. Dodal, že koncerty by měly hostit historické a kulturní památky.

Letos se uskuteční šest koncertů, tři v Česku a tři v Polsku. V budoucnu by jich mělo být ale více.

„Taková spolupráce je přirozená. Už tady máme několik česko-polských projektů. Filmový festival Kino na hranici a divadelní Divadlo bez hranic. Nyní kategorii rozšiřujeme o hudební složku. Věřím, že nezůstane jen u jednoho ročníku,“ uvedl náměstek moravskoslezského kraje Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

České umělce bude reprezentovat například smyčcové Zemlinského kvarteto, které celý projekt zahájí 19. října v Evangelickém kostele Martina Luthera v Gliwicích. Zahrají skladby Wolfanga Amadea Mozarta, Johannese Brahmse či Josepha Haydna.

Ceněný polský sbor Camerata Silezia odstartuje Muziku bez hranic na české straně hranice. Vystoupí 26. října v ostravském kostele svatého Václava.

Informace o dalším programu či prodeji vstupenek zájemci najdou na webu festivalu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme