Zemřela sólistka Národního divadla a uznávaná sopranistka Naděžda Kniplová. Bylo jí 87 let

Ve věku 87 let zemřela mezinárodně uznávaná sopranistka Naděžda Kniplová, sólistka Národního divadla a Státní opery v Praze, kde začala působit v roce 1964. Médiím to sdělil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 16:34 14. 1. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostravská rodačka a absolventka pražské Akademie múzických umění získala první operní angažmá v roce 1957 v Ústí nad Labem. Tam také poprvé vystoupila v Její pastorkyni jako Kostelnička, která se jí nakonec stala rolí životní. Po třech letech přestoupila do Brna a v roce 1964 se stala členkou Národního divadla, kde během bezmála třiceti let vytvořila řadu významných operních kreací v německých, českých i italských operách.

Zemřel bluesový zpěvák Petar Introvič. Frontmanovi pražských Bluesberry bylo 68 let

Číst článek

Od poloviny 60. let si Naděžda Kniplová začala budovat také mezinárodní renomé, které nakonec dosáhlo světových parametrů. Oceňována byla především za interpretaci heroin v operách Richarda Wagnera, ale publikum i kritiky nadchla také v dílech Beethovenových, Straussových, Pucciniho a Janáčkových. V Karajanově provedení Wagnerovy Valkýry vystoupila v roce 1967 na salcburském festivalu. V roce 1983 dostala titul národní umělkyně.

Kniplová před několika lety překvapila, když odmítla převzít Cenu Thálie 2010 za celoživotní mistrovství v opeře. Tehdy řekla, že si ocenění zasloužila již dříve. V roce 2011 ho považovala za „milodar“, který nechce.

Pěvkyně se věnovala také přednesu oratorií, vysoce ceněny jsou její studiové nahrávky oper. Jako pedagožka vychovala mnoho žáků, v roce 1991 byla na Akademii múzických umění jmenována profesorkou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme