Nápady dostávám v noci a hned si je zapisuji, říká hudební skladatel Ennio Morricone

Na kontě má hudbu k pěti stovkám filmových hitů a seriálů, proslul spoluprací s režisérem Sergio Leonem a loni za svou hudbu k Tarantinovým Osmi hrozným získal Oscara. Italský hudební skladatel Ennio Morricone proslul jako génius filmové hudby. „Jeden z nejlepších způsobů natáčení filmu je, když režisér natáčí podle už hotové hudby,” říká v rozhovoru s Janem Šmídem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ennio Morricone 10. listopadu oslaví 89. narozeniny.

Ennio Morricone 10. listopadu oslaví 89. narozeniny. | Zdroj: Fotobanka Profimedia
Přehrát

00:00 / 00:00

Ennio Morricone, slavný italský hudební skladatel v rozhovoru pro Radiožurnál

Zhudebněné sny se mu sice nezdají, přesto ani ve spánku nemá od hudby klid. I ve snu o ní totiž, jak sám přiznává, přemýšlí. „Ve snu ke mně přicházejí některé nápady, někdy jsou výraznější, někdy jde o prostý námět. Ten si hned v noci zapíšu, abych na něj nezapomněl,” popisuje pro Radiožurnál. 

Vzhledem k tomu, že pravidelně vstává ve čtyři ráno, mu ale na hudební snění mnoho času nezbývá. „Prozradím ale, že si často zpívám, byť bezhlasně. Hudbu, kterou jsem složil, hudbu, kterou budu skládat, i klasické velké skladby jiných skladatelů,” přiznává Morricone.

Mezi jeho nejslavnější díla dnes patří hudba ke snímkům westernového mága Sergia Leoneho. Jejich vzájemná spolupráce přitom většinou probíhala podle stejného vzorce: Morricone nejprve složil hudbu a Leone ji pak během natáčení štábu pravidelně pouštěl.

Ennio Morricone 10. listopadu oslaví 89. narozeniny a tři týdny předtím se naposledy představí v Praze. V O2 Areně bude 16. října dirigovat Český národní symfonický orchestr.

Práce na Tenkrát na Západě se protáhla 

„Týká se to i hudby k filmu Tenkrát na Západě,” připomíná skladatel. „Když Leone natáčel slavnou scénu z vlakového nádraží, poslouchal mou hudbu. Synchronizoval celou scénu podle hudby, která na place zněla.”

Ennio Morricone během dirigování při pražském koncertu. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Dnes to zní skoro neuvěřitelně, ale Morricone se prý se skládáním hudby k Tenkrát na Západě tak loudal, že ho chtěl Leone nahradit někým jiným.  

„Je to pravda,” přiznává skladatel. „Leone mě požádal o hudební téma, ale trvalo mi to. Nechtěl začít natáčet bez hudby, takže jsem ho vlastně trochu zdržoval. Nakonec jsem dostal nápad použít přirozené zvuky, natočil jsem je a Leone byl spokojený,” vzpomíná.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme