První vystoupení v Česku. Big band Severoatlantické aliance zahraje v brněnské hvězdárně

Studiem číslo sedm brněnského Českého rozhlasu už od pondělí zní hlavně swing a jazz. Do Brna totiž poprvé zavítal armádní orchestr Severoatlantické aliance. Jmenuje se Shape International Band a většinou hrává při slavnostních shromážděních nebo výročích. Ve čtvrtek v 19.00 vystoupí v digitáriu Hvězdárny a Planetárie Brno. V rozhlase teď natáčí své historicky první nahrávky.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Big band severoatlantické aliance Shape International Band

Big band severoatlantické aliance Shape International Band | Zdroj: NATO

Skladbu American Patrol zahráli na středeční zkoušce členové Big Bandu Severoatlantické aliance. Do čela orchestru hned vedle velitele zasedl jediný Čech souboru Michal Damborský, rodák z Jižní Moravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o big bandu Severoatlantické aliance

„Hrajeme spolu, hodně jsem se od něj naučil,“ odkazuje Damborský na velitele Shape International Bandu Jamese Bettencourta.

„Jsme big band. Čtyři trumpety, čtyři saxofony, čtyři trombony a rytmická sekce, což je basa, kytara, bicí a klávesy. Budeme hrát mix různých žánrů,“ vyjmenovává Bettencourt další nástroje hrající v orchestru.

Tento mix ve studiu č. 7 brněnského rozhlasu nahrává už od pondělí. Kromě typicky amerických skladeb tu zní i téma filmu Schindlerův seznam od skladatele Johna Williamse. Na violu se k orchestru přidala Damborského manželka Barbora.

Výjimečná návštěva

Pro orchestr je týdenní návštěva Brna výjimečná. Nejen že soubor poprvé od svého vzniku vystupuje v Česku - navíc vůbec poprvé v historii nahrává studiové nahrávky.

„Damborský mi napsal, jestli náhodou nechceme natáčet taky se světovou kapelou, nejen s těmi moravskými. Tak jsem mu napsal trochu škádlivě, jestli nějakou takovou zná. Odpověděl mi, že znova v takové hraje. Domluvili jsme se, no a tak přijeli,“ popisuje okolnosti návštěvy programový vedoucí Českého rozhlasu Brno Jiří Kokmotos.

Kde koncert sledovat?

Koncert big bandu Shape International Band se odehraje ve čtvrtek v 19 hodin v prostorách digitária Hvězdárny a planetária Brno. Živě si jej můžete poslechnout na Youtube kanále Koncerty Českého rozhlasu.

Soubor má 18 členů. Jindy mezinárodní orchestr je nyní kromě Damborského složený výhradně z Američanů. Mise každého hudebníka je v Shape International Bandu pouze tříletá.

„V podstatě každého půl roku někdo přichází a odchází, to je občas emočně náročné,“ říká Damborský.

Mise jediného Čecha skončí letos v létě. Má ale dobrý pocit z toho, že i jeho zásluhou big band vystoupí při jiné příležitosti, než na které je zvyklý.

Tomáš Maleček, til Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme