V Itálii při restaurování knihy našli vzácný list pergamenu, zaznamenává liturgické zpěvy

Patrně nejstarší notový záznam byl nalezen při restaurování knihy z fondu univerzity v Pavii na severu Itálie. O objevu listu pergamenu z knihy liturgických zpěvů, který vznikl kolem roku 1100, v úterý s odvoláním na ministerstvo kultury informoval list La Repubblica.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Pavie (Itálie) (Aktualizováno: 11:40 25. 7. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patrně nejstarší notový záznam byl nalezen při restaurování knihy z fondu univerzity v Pavii na severu Itálie.

Patrně nejstarší notový záznam byl nalezen při restaurování knihy z fondu univerzity v Pavii na severu Itálie. | Foto: Biblioteca Universitaria di Pavia

Při restaurování knihy ze 17. století, které se odlepila zadní předsádka, byl objeven list pergamenu, na němž jsou vedle jiných záznamů i středověké noty, uvádí La Repubblica.

Vazači knih v minulosti pro zpevnění vazby běžně sahali po kusech dříve užitých, popsaných pergamenech. Nález z Pávie je ovšem specifický tím, že jde o celý list, který je stále čitelný, třebaže byl pokapaný přírodním lepidlem.

null

null

K ověření nálezu byl přizván francouzský muzikolog a odborník na středověkou hudbu Dominique Gatté. Ten potvrdil, že jde o téměř úplnou stránku z antifonáře, tedy knihy s liturgickými zpěvy.

Notový zápis podle Gattého vznikl kolem roku 1100 a je jedním z nejstarších, které jsou dnes k dispozici.

V dokumentu je také nesnadno interpretovatelná miniatura - mytické zvíře ve tvaru hada s barevnýma nohama.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme